Darrere la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos per "pèrdua de confiança", hi ha una "agressió" a la Guàrdia Civil. En aquests termes s'ha expressat el líder del Partit Popular, Pablo Casado, que ha avançat que demanaran la compareixença del ministre Fernando Grande-Marlaska al Congrés dels Diputats perquè doni "explicacions immediates" del cessament del cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid i responsable de la repressió policial de l'1-O. 

Fonts del ministeri han confirmat a ElNacional.cat el cessament per "pèrdua de confiança". El cessament seria a causa que Pérez de los Cobos no va informar els seus superiors que havien lliurat a la jutgessa un informe sobre la presumpta responsabilitat penal en la convocatòria feminista del passat 8-M. La magistrada de Madrid Carmen Rodríguez-Medel manté imputat al delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, per la causa oberta al seu jutjat, el número 51 de Madrid, arran de la denúncia d'un particular.

En roda de premsa aquest dilluns al migdia, el cap de l'oposició ha assegurat que demanen "transparència, rendició de comptes i que no hi hagi arbitrarietat a l’hora de cessar responsables simplement perquè estiguin investigant o posant en qüestió les actuacions del govern”. I ha afegit en aquest sentit: “La Guàrdia Civil , amb el prestigi i el suport social que té, no pot seguir amb aquestes agressions. El govern no pot ser tan tòxic a l’hora d’afectar a les institucions més prestigioses de l’Estat”.

“Aberració constitucional”

El dirigent conservador també ha carregat contra la proposta d’anar aixecant asimètricament l’estat d’alarma als diferents territoris de l’Estat. “Seria una aberració constitucional i jurídica”, ha denunciat Pablo Casado, que ha demanat aixecar-lo a tota Espanya perquè hi ha alternatives. “Cal sortir de l’excepcionalitat constitucional tan aviat com sigui possible”, ha insistit en aquest sentit.

Bildu, en “quarantena”

Malgrat que dirigents del seu partit han pactat en el passat amb EH Bildu, Pablo Casado ha reiterat que la seva formació “mai no pactarà” amb els abertzales. “Bildu és l’únic partit que ha d’estar en quarantena”, ha assegurat el líder conservador, que ha acusat Sánchez de “canviar els pactes de La Moncloa pel pacte d’Estella”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram