Tempesta política i conflicte diplomàtic. Queda per esclarir exàctament quina va ser la successió de fets però el PP i el nou govern del PSOE amb Podemos viuen la seva primera gran confrontació d'aquesta investidura. El que és evident és que el ministre de Transports, José Luis Ábalos va negar que s'hagués reunit amb la vicepresidenta de Veneçuela, Dalcy Rodríguez, a l'aeroport de Madrid i ara, ho ha acabat confirmant. Va ser una trobada a Barajas tot i la prohibició que li pesa de la Unió Europea a Rodríguez per trepitjar el continent.

Els fets es remunten a la nit de diumenge de la setmana passada quan, coincidint amb la fira de turisme Fitur, van aterrar el ministre de turisme veneçolà Félix Plasencia que anava acompanyat de la seva vicepresidenta. Sobre Plasencia no pesa cap prohibició europea però sobre Rodríguez sí. Malgrat tot, el ministre espanyol Ábalos, que manté una estreta relació amb el ministre de Veneçuela, ha admès que es va veure obligat a fer "una salutació forçada" a la vicepresidenta del govern de Nicolás Maduro i dirigir-se fins a l'avió on estava. Ábalos se l'ha vist molt molest amb les veus que el qüestionen. D'entrada, l'alcalde del PP a Madrid, José Luis Martínez Almeida, obre foc a través de twitter.

Davant la polèmica generada, el Partit Popular demana la dimissió d'Ábalos. El seu president, Pedro Sánchez, surt en defensa d'ell i argumenta que "ha salvat un conflicte diplomàtic". Ábalos decideix marcar terreny i respon amb seguretat: "Jo no estic aquí de pas des de l'any 1976. Vinc a la política per quedar-me. I a mi no em fa fora ningú"

Avui s'ha sumat un nou conflicte amb una segona visita: l'oposada a Maduro amb el seu líder, Juan Guaidó. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha excusat la seva absència des de Castelló on ha prioritzat recórrer les zones afectades pel Gloria. I en comptes d'ell, qui l'ha rebut és la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya. Una rebuda que novament no ha agradat gens al Partit Popular i sobretot al seu líder, Pablo Casado, que sí s'ha reunit amb Guaidó des de la Casa d'Amèrica de Madrid.

Després de la trobada, Casado ha anat més enllà i ara demana que "cessi del seu càrrec Pedro Sánchez". També ha lamentat que el PSOE "depengui de Podemos que ha exigit que no hi vagi" i doni l'esquena a Guaidó per afavorir el govern del "tirà Maduro."