Com aturar les aspiracions sobiranistes i tallar-les d'arrel? El nou líder del PP, Pablo Casado, té la clau per fer-ho i així ho anunciat avui a Barcelona després del comitè executiu del PP. La solució perquè res del que va passar l'any passat torni a amenaçar la unitat d'Espanya és incorporar al Codi Penal els delictes de sedició impròpia i de convocatòria de referèndum il·legal. Per fer-ho possible, els populars presentaran una iniciativa parlamentària perquè es voti al Congrés. De fet, al congrés del PP de dissabte, Casado ja va advertir sobre aquesta "reconquesta" quan va dir que si guanyava el lideratge del PP "la Tabàrnia hipotètica seria de veritat"​.

Ha afirmat que "no hi haurà cap mena de fallida a Catalunya" amb l'argument que s'incorporaran "els mecanismes de defensa preceptius perquè no passi allò de l'any passat" i s'ha mostrat convençut que el seu partit lluitarà "fins que s'acabi la ira" a Catalunya. Al mateix temps ha amenaçat de tenir "més presència a Barcelona".

Precisament en aquest sentit, el nou líder popular ha deixat clar que "el PP ha tornat a Catalunya per quedar-s'hi" i ha advocat per establir "un projecte de concòrdia" que inclourà un diàleg amb Catalunya sempre que no es parli d'independència, perquè, ha insistit, "fora de la llei és la selva" i "dins de la legalitat es poden construir ponts".

El retorn del 155

Ara bé, Casado, que ha lamentat la feina del govern del PSOE en el "desafiament secessionista", ha advertit que "si el govern de Sánchez no posa límit al desafiament sobiranista caldrà recordar que la Constitució es pot tornar a complir". I es pot fer tornant a aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola com ja es va fer a l'octubre.

Una de les estratègies que té entre mans és "oferir la mà al PSC per combatre l'independentisme" perquè, té clar, junts podran acabar amb aquesta situació i junts podran tornar a donar suport a l'aplicació de la norma suprema. De fet, ha insistit en diverses ocasions que "si se segueix en la il·legalitat el PP reclamarà altre cop el 155".

Recordant que aviat farà un any dels atemptats a Barcelona i Cambrils, el líder del PP ha dit: "No permetré que se'ns tracti com un govern estranger com a la manifestació dels atemptats" Amb tot, pel primer aniversari dels atemptats, el seu partit no liderarà l'executiu espanyol.