El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha recalcat aquest dijous que no hi pot haver més transferències ni cessions a Catalunya i, de fet, ha avisat que seguir aquest camí pot portar a un "Estat fallit" en aquesta comunitat.

Casado ha realitzat aquesta advertència poc abans que arrenqui la reunió que mantindran en el Congrés la portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra, amb el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, per negociar el seu possible suport a la investidura del socialista Pedro Sánchez.

Poc abans d'aquesta trobada, i en ser preguntat si seria partidari de més cessions en l'autogovern per solucionar el problema a Catalunya, Casado ha rebutjat de ple aquesta via de més cessions en matèria d'autogovern.

"Ni una cessió més, ni l'autogovern català ni l'autogovern basc que, per cert està comptant amb l'aplaudiment del PNB i del Partit Socialista del País Basc, ni en cap altra comunitat autònoma", ha proclamat.

En una compareixença en el Congrés, després de recollir la seva credencial com a diputat, el líder dels 'populars' ha assenyalat que el govern ha de "vetllar per la recuperació de l'Estat a tot Espanya" i "no per donar més transferències a les autonomies." Segons ha agregat, l'Estat "s'està convertint en un Estat fallit si es continua desmembrant la unitat nacional en transferències competencials a autonomies" que són "deslleials" en el cas de Catalunya.

A més, ha indicat que l'Estatut que s'està conjuminant al País Basc inclou qüestions "absolutament inconstitucionals". "El PP serà el dic de contenció de qualsevol cessió més als governs autonòmics irresponsables. Això és compatible amb què el PP sí que respecta l'Estat Autonòmic com a part fonamental del sistema constitucional", ha conclòs.