Que acabar amb la immersió i el català és una qüestió d'estat per a una gran part de l'unionisme ho demostra la visita a Barcelona que ha fet el president del PP, Pablo Casado, per reunir-se amb diverses associacions espanyolistes a l'hotel Grand Marina. Un cop acabada la trobada, que s'ha allargat una hora més del previst, ha comparegut davant dels mitjans per amenaçar el conseller d'Educació, Josep González Cambray, i tot el Govern amb els tribunals i per demanar al president espanyol, Pedro Sánchez, que enviï el requeriment per iniciar el procés per aplicar el 155.

Amb l'espectacular vista de fons de la capital catalana, Casado ha acusat l'independentisme de "carregar-se aquesta societat" i ha alertat que si el Govern no acata tant la sentència del TSJC amb l'escola de Canet de Mar com la del Tribunal Suprem, estarà desobeint i prevaricant. De fet, també ha dit que la participació de l'executiu català en la manifestació de Somescola contra la sentència del 25% no quedarà impune.

A la seva intervenció, el líder popular ha volgut desvincular les seves reivindicacions lingüístiques de l'eix dreta-esquerra i ha reivindicat que aquesta és una causa "per la humanitat i la llibertat". I ha seguit justificant la seva petició d'amenaça del 155 recordant que el govern socialista de Felipe González també ho va fer amb les Illes Canàries.

 

L'ofensiva del PP

El president del PP també ha anunciat un seguit de mesures com són una declaració institucional de condemna a l'actuació del Govern, sobre la qual ha demanat que sigui votada pel PSOE al Congrés; una proposició de llei per crear un cos d'inspecció a les escoles "per garantir la llibertat lingüística a tot l'Estat"; una llei de llengües per "blindar la llibertat d'elecció" de la llengua d'ensenyança i evitar que les cooficials siguin un requeriment per accedir a la funció pública; i un requeriment a les institucions europees perquè enviïn una missió internacional que "vetlli pels drets de l'infant de Canet i el compliment de les sentències".

Casado ha apel·lat directament al conseller Cambray i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegurant que ell també defensaria els seus fills d'un assetjament per demanar ser educat en català. I no ha dubtat a comparar aquest cas amb la segregació racial als Estats Units, reprovant també la "passivitat" del govern espanyol i de Sánchez, a qui li ha demanat que actuï com ho va fer el president nord-americà John F. Kennedy a Mississippí quan va enviar tropes perquè l'afroamericà James Meredith fos admès a la universitat.

Preguntat sobre els desitjos del rei emèrit Joan Carles I de tornar a Espanya després que la Fiscalia suïssa hagi arxivat el cas, Casado només ha respost que tots els espanyols haurien d'estar-li agraïts per la seva "contribució" a la Transició i a la democràcia.

La caiguda del català, culpa de la immersió

En la mateixa línia s'ha expressat el president del PP català, Alejandro Fernández, que ha acusat el Govern i la immersió de ser els causants que el català cada vegada sigui menys parlat entre els joves i en la societat catalana en general. Així doncs, el líder popular català ha afegit que "qualsevol causa que necessiti l'assetjament a un nen no val la pena".

Preguntat sobre si se sumaran a Vox i Ciutadans i demanaran a la JEC que retiri l'escó al diputat de la CUP Pau Juvillà, Fernández no ho ha confirmat, però ha alertat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que el que està fent per blindar-lo "no serveix de res, perquè l'Estat de dret funciona i s'imposa".

 

Imatge principal: el president del PP, Pablo Casado, a la roda de premsa a Barcelona / Foto: Europa Press