La patacada de les esquerres a Madrid, i concretament del PSOE, ha estat aclaparadora. Pablo Casado n'és conscient també, i per això ha intentat apropiar-se la victòria d'Isabel Díaz Ayuso com a pròpia, malgrat les diferències estratègiques dels últims mesos. Ara bé, les seves pretensions han estat més limitades. Amb el revés que va suposar la Plaça de Colón, el líder estatal del Partit Popular ha evitat demanar avançaments electorals. S'ha limitat a reclamar a Pedro Sánchez un "debat sobre l'estat de la nació". Potser perquè, com deia Ayuso, "Madrid és Espanya", però no necessàriament Espanya és Madrid.

Al costat d'Isabel Díaz Ayuso, el líder estatal del PP ha comparegut avui davant la seva direcció per a celebrar les bones notícies, també amb perspectives espanyoles: la "reunificació del centre i la dreta al PP". Ha recordat com anteriors victòries a la capital espanyola, com la d'Alberto Ruiz Gallardón o la d'Esperanza Aguirre, van propulsar el seu partit a nivell estatal. I ha fet ara una crida a "convertir l'onada de Madrid en marea" cap a La Moncloa. Tot i això, les seves exigències a Sánchez han estat molt limitades: li ha demanat un debat de política general, que no se celebra des del 2015. "No pot esperar més a retre comptes", ha dit.

En aquest context, el dirigent conservador ha defensat que la "repercussió nacional" dels comicis madrilenys és "indubtable" i suposen un "punt d'inflexió". Ahir a la nit, des del balcó de Gènova, va parlar del "quilòmetre zero del canvi a Espanya". Els populars estan "preparats per a ser l'alternativa al govern d'Espanya", ha assegurat Pablo Casado fent seva la victòria del 4-M. No només perquè han recuperat els vots que havien anat a Ciutadans, sinó també perquè l'esquerra està "fracturada". 

Malgrat tot, Casado sí que ha volgut negar que la intenció sigui exportar el projecte madrileny i uniformitzar el PP a tot l'Estat. "Espanya té molts accents, el PP també. I se'ns entén molt bé a tot arreu, perquè els espanyols saben que menys PP és menys Espanya, menys Europa, menys progrés i menys futur". I ha afegit en aquesta mateixa línia: "Contràriament a com ens volen caricaturitzar, ahir va guanyar la idea d'un Madrid espanyol per sobre d'aquesta idea d'una Espanya madrilenya".

Porta oberta d'Ayuso a Vox

La victòria d'Isabel Díaz Ayuso ha estat aclaparadora, tant que s'ha quedat a només quatre escons de la majoria absoluta. De fet, en té prou amb una abstenció de l'extrema dreta de Vox per a ser investida. Però, tot i així, la lideressa madrilenya no descarta incorporar al seu nou govern --que serà "una mica més petit"-- consellers de la formació ultra. Tampoc no ha descartat oferir algun càrrec a Ciutadans, perquè alguns diputats d'aquest partit "han valgut la pena". És el cas de l'exconsellera Marta Rivera de la Cruz, de Cs, que tenia molt bona sintonia amb la candidata del PP.