Si amb la seva convenció el PP volia emprendre el seu enèsim gir al centre, està sortint regular. Ahir la jornada la van protagonitzar l’ex de Ciutadans Juan Carlos Girauta i el fundador de Vox Alejo Vidal-Quadras, que van esmenar aquesta pretensió de moderació. Avui el convidat era l’expresident francès Nicolas Sarkozy, condemnat per corrupció aquest mateix any. Però la salsa l’ha posat el mateix Pablo Casado, que ha aprofitat la presència de l’expresident de la República per a deixar-se anar. Tant, que el cap de l’oposició ha comparat els aliats parlamentaris del govern espanyol amb els terroristes de Bataclan. Caldrà veure si demà José María Aznar és capaç d’arribar al llistó en l’acte que tenen a Sevilla.

En un acte a l’auditori del Museu Reina Sofía de Madrid, el president del PP ha retret els pactes de Pedro Sánchez amb formacions com EH Bildu o Esquerra Republicana. I ha aprofitat la presència del convidat per a assegurar que a França ningú no hauria entés que Nicolas Sarkozy “hagués pactat amb els terroristes de Bataclan o amb moviments independentistes d’alguns departaments francesos”. En aquest sentit, Pablo Casado ha sostingut que, "si un departament francès hagués declarat la independència, (Sarkozy) hauria actuat amb la fermesa de la Constitució francesa". Val a dir que, quan van tenir lloc els atemptats a la sala Bataclan de París, ja feia més de tres anys que el polític conservador francès havia deixat el Palau de l’Elisi i s’havia retirat de la primera línia política.

Aquesta comparació l’ha feta per a denunciar que l’Estat espanyol està “governat per comunistes, populistes i nacionalistes sectaris i supremacistes" que intenten "acabar amb les societats obertes" i pretenen imposar "ideologies caduques". Aquestes aliances, ha denunciat, se situen als antípodes dels principis fundacionals de la Unió Europea, que va emergir contra la guerra, contra el populisme, el nacionalisme i el comunisme", tots ells "enemics de la llibertat".

L’acte d’aquest dimecres forma part de la tercera jornada de la convenció estatal del PP, que es desenvolupa a través de 25 taules de debat en sis ciutats espanyols, culminant el cap de setmana a València. Fonts de la direcció de Gènova expliquen que amb aquest conclave Pablo Casado busca rellançar la marca del Partit Popular, situar-lo com a alternativa a l’actual govern espanyol i “ampliar el PP a la dreta i l’esquerra”. Tot això, entre la pressió de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso i els avisos dels dirigents més moderats del partit. Entre l’espasa i la paret.

Suport de Sarkozy

Independentistes i terroristes han centrat justament el col·loqui amb Nicolas Sarkozy, que en les seves intervencions ha tancat files amb Casado. L’expresident de la República ha volgut advertir que els moviments independentistes com el català “no són només un problema per a Espanya”, sinó per a tot Europa, perquè podria tenir un efecte contagi sobre altres moviments, com ara a l’illa de Còrsega o a la veïna Bèlgica. Per tot això, ha expressat tot el seu suport al règim del 78: “Només hi ha una Espanya unida, que té la capital a Madrid i una corona amb un rei que representa la unitat d'Espanya. Això no pot canviar mai".