Els últims moviments de Pablo Casado ja han demostrat que lluny està de la moderació. Més aviat tot el contrari, com ha evidenciat aquest dimecres en la sessió de control al govern espanyol. En la seva pregunta a Pedro Sánchez, el cap de l’oposició ha acusat l’executiu de coalició de “negociar amb el virus independentista” mentre descuida el coronavirus. A hores de la constitució de la mesa de diàleg, el dirigent conservador ha tornat a treure totes les plagues contra la interlocució amb la Generalitat. El president espanyol li ha recordat que la situació a Catalunya l'han heretat del PP.

En la seva pregunta a Pedro Sánchez, el líder estatal del PP ha vaticinat que aquest dimecres a la casa s’inicia la “mesa del desmembrament de la sobirania nacional, la solidaritat interterritorial i de la igualtat entre espanyol”, amb una aparença de “cimera d’Estat”. En aquest sentit, li ha retret que hi estigui el ministre de Sanitat, Salvador Illa, “pel seu cognom”. L’ha acusat de “negociar amb el virus independentista en lloc de fer front al coronavirus”. També ha criticat la presència d'un "inhabilitat" (Torra) i d'un "imputat" (Jové). I ha reblat: “No anomeni diàleg a allò que és una humiliació”.

El president espanyol li ha rebatut que en set anys de govern del PP “hi ha hagut dos referèndums il·legals, una declaració d’independència i s’ha multiplicat per quatre el número d’independentistes”. És per això que Sánchez li ha criticat que “lliçons les justes en la defensa de la integritat territorial d’Espanya” i li ha demanat “corresponsabilitat” per a resoldre el “fiasco territorial” que han heredat de l'administració de Mariano Rajoy. Ha situat com a fita la constitució de la mesa de diàleg bilateral.

Álvarez de Toledo: "Avui s'enterra l'esquerra espanyola"

Tampoc no ha fallat al seu to habitual la portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, que ha assegurat que amb la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat "s'enterra l'esquerra espanyola a La Moncloa". En una interpel·lació a la ministra de Política Territorial, la dirigent popular ha descrit la primera reunió com a "rèquiem" i ha arribat a dir que "avui s'amnistien definitivament els condemnats seient-los en una taula que legitima els seus deliris". La ministra, Carolina Darias, ha insistit en el diàleg per a resoldre el conflicte polític "en el marc de la llei".