Joan Carles I va fugir cap a Abu Dhabi a principis d'agost de 2020, perseguit per la justícia. Tot i que hi ha viscut a cos de rei, fa molt temps que desitja tornar a Espanya i no s'ha cansat de dir-ho un cop rere l'altre, tot i que sap que el seu retorn podria afectar negativament el seu fill Felip, actual cap d'Estat, amb qui pràcticament no té relació avui en dia. Ara, després que el fiscal suïs Ives Bertossa hagi decidit arxivar la investigació oberta l'agost del 2018 sobre el generós regal de 65 milions d'euros saudites que l'emèrit va ocultar a través d'una fundació a Suïssa, el seu retorn sembla més a prop que mai i ho ha comunicat a les seves persones més properes. 

Concretament, l'emèrit tenia la il·lusió de tornar a casa per Nadal, per reunir-se amb els seus amics i família. Per tant, segons els desitjos de Joan Carles I, el seu retorn es produiria durant la pròxima setmana. Ara bé, des del Palau de la Zarzuela saben que els seus escàndols no poden seguir esquitxant la imatge del seu fill i menys durant el seu moment daurat de l'any: el discurs nadalenc que pronuncia el cap d'Estat cada 24 de desembre. Per això, Joan Carles hauria acceptat retardar-lo uns dies i fixar una nova data, segons avança El Español

Aquesta seria el dia 5 de gener, la nit de Reis i un dia molt especial per a l'emèrit, ja que és el seu 84è aniversari. Així, podria celebrar-lo amb les persones més properes, entre les quals no hi ha al seu fill, amb qui s'ha arribat a dir que no li va trucar per felicitar-lo el dia que va fer 83 anys. Les que sí que hi seran són les filles, les infantes Cristina i Elena. Aquesta última sempre ha estat la nineta dels ulls del seu pare, a qui ha anat a visitar en nombroses ocasions a Abu Dhabi. 

Dates complicades 

Ara bé, tot i que el seu retorn no enfosquiria el moment més esperat de l'any pel rei Felip, el dia 5 de gener segueix sent una data conflictiva. El dia 6, dia de Reis, Felip VI presideix la Pasqua Militar, data en què es commemora la reincorporació de Menorca a la Corona el 1802, després de gairebé un segle de dominacions britàniques. Aquest dia el rei i Margarita Robles, ministra de Defensa, pronunciaran els seus discursos davant el govern espanyol i representacions dels tres exèrcits: terra, aire i armada. 

Un dels grans dubtes que es planteja ara és on viurà Joan Carles en el seu retorn a Espanya. Fa uns dies va transcendir que la seva intenció era tornar a Zarzuela i no "a un xalet de segona". Joan Carles I vol tornar per la porta gran, però la intenció del seu fill és enviar-lo a Estoril, Portugal, on ja va viure quan era petit. Ara mateix, aquesta no és una opció que preveu l'emèrit, que "no es vol quedar a Madrid si no és a La Zarzuela", segons front pròximes. L'altre dubte és on anirà si finalment es descarta el Palau: si és una residència de l'Estat, s'haurà de veure el cost que implica públicament i fins a quin punt, Podem accepta gastar-se els diners en l'habitatge d'un rei esquitxat d'escàndols corruptes.

"Una temporada"

Malgrat tot, des del diari El Mundo asseguren que el retorn de Joan Carles no serà permanent, ja que sap que és complicat deixar la seva antiga llar, els Emirats. Alguns dels seus amics li han recomanat que mantingui la seva nova residència fiscal per evitar nous problemes amb Hisenda. Si vol continuar sent un no resident a Espanya, segons l'Agència Tributària no pot passar més de sis mesos a l'Estat. A més, també vol quedar bé amb els seus amics de la família reial dels Emirats i no vol que tinguin la sensació que hi és de pas i perquè no li queda altre remei. Així, aquesta tornada a casa no per Nadal sinó pel seu aniversari només s'allargaria durant "una temporada", segons informen els seus amics. 

El rei Joan Carles amb la reina Sofia, al Congrés / Europa Press