El 27 de novembre del 2012 esclatava un dels casos més complexos i amb més ramificacions de corrupció política. El cas Mercuri sortia a la llum amb un gran escorcoll a l'ajuntament de Sabadell, on Manuel Bustos (PSC) era alcalde des de feia 13 anys. El cas és una teranyina política organitzada que beneficiava interessos personals i partidistes a costa de l'interès públic i amb la implicació de l'entorn familiar de Bustos, responsables polítics del PSC, funcionaris municipals, càrrecs de confiança i empresaris. 

El cas Mercuri posa al descobert suborns, tràfic d'influències, malversació de fons públics, prevaricació, falsificació de documents i contractacions irregulars. Els fets que s'investiguen se situen entre els anys 2010 i 2012, però des de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que actua com a acusació popular i és qui va destapar el cas, les irregularitats es remunten a 1999.

escorcoll sabadell cas mercuri - ACN

Escorcoll a l'ajuntament de Sabadell el 27 de novembre del 2012 - ACN

El cas Mercuri és un entramat de diverses operacions que deriven en gairebé 40 peces judicials. Algunes d'elles ja han anat a judici, d'altres estan a punt, però en queden moltes pendents de finalitzar la instrucció. Des de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció lamenten que "en aquests 8 anys s’ha avançat molt menys del que seria just i desitjable per esclarir tots els fets i depurar les responsabilitats dels encausats. La pròpia lentitud de la justícia, les pràctiques obstruccionistes de les defenses dels imputats, els constants canvis de funcionaris judicials, i ara els efectes de la Covid, han alentit en excés la instrucció de les peces i el seu trasllat a judici".

plataforma sabadellPlataforma Sabadell Lliure de Corrupció en una roda de premsa

Fins ara s'han fet tres judicis del cas Mercuri amb vuit condemnats, entre els quals hi ha Manuel Bustos. Hi ha quatre peces amb la instrucció acabada i pendents de data de judici. Una peça s'ha arxivat, però està pendent de recurs, i sis peces més estan en fase d'instrucció.

Les tres sentències

Hi ha tres judicis amb sentència, una de les quals ja és ferma i confirmada pel Tribunal Suprem. Es tracta del tràfic d'influències i prevaricació per les pressions a l'alcaldessa de Montcada i Reixac perquè designés una persona afí al PSC com a directora de l'Àrea de Territori. El judici es va fer el gener del 2015 i el tribunal va condemnar Manuel Bustos, el seu germà Paco Bustos i Daniel Fernández a 1 any i 4 mesos de presó, una multa de 60.000€ i inhabilitació durant 4 anys, 6 mesos i 1 dia. A Maria Elena Pérez la va condemnar a inhabilitació durant 7 anys.

El judici per tràfic d'influències i malversació de fons públics a Manuel Bustos per la retirada de multes de trànsit a la seva dona i al seu fill està pendent d'un recurs al Tribunal Suprem. La sentència condemna Bustos a 4 anys de presó, 12 anys d'inhabilitació especial i una multa. A Josep Miquel Durant, ex-tinent d'alcalde de la Policia Municipal, a 6 anys i 6 mesos de presó i 19 anys d'inhabilitació. I a Xavier Izquierdo, exdirector de l'Àrea d'Espai Públic de l'Ajuntament, a una multa i 5 mesos de suspensió d'ocupació o càrrec públic. El judici es va celebrar el juny del 2018.

Manuel i Paco Bustos. Judici MercuriManuel i Paco Bustos sortint d'un dels judicis a l'Audiència de Barcelona

I el tercer judici amb sentència és el del 15 d'octubre d'aquest 2020 per malversació de fons públics per l'ús irregular de la targeta VISA del Consorci de Residus del Vallès Occidental per part del seu gerent Francisco Fernández. Està condemnat a 3 anys de presó, 4 d'inhabilitació i una multa de 1.080 euros. A més ha de retornar 32.042,20 euros. La magistrada va suspendre el seu ingrés a presó, sota la condició que no delinqueixi en els propers 5 anys i realitzi un “curs formatiu d’ètica en els negocis”. Manuel Bustos va estar condemnat a retornar 326,59 € i Magdalena Gallardo 508,59 €.

Judicis pendents

Hi ha quatre judicis pendents. Tots han acabat la fase d'instrucció i falta només la data perquè comencin. Són els de les peces 6, 18, 21 i 33.

El primer investiga la permissivitat per part de regidors del PSC per l’abocament il·legal de terres a la finca de can Xupa, al costat de ca n’Alzina. Hi ha vuit imputats: Jordi Soriano, Joan Manau, Ricard Estrada, Xavier Izquierdo, José M. Duran, Antoni Sánchez, José M. González i Joaquin Cañete.

Hi ha quatre imputats més en el judici urbanístic i per tràfic d'influències per voler fer legals unes obres sense llicència al carrer Fernando Poo. Són Melquíades Garrido, Manuel Somoza, Daniel González i Angelina Català.

Pendent també de data el judici per falsificació documental, tràfic d’influències i prevaricació per rebaixar l’import del IAE a la concessionària Sitjas Motor SL. Els investigats són Melquíades Garrido, Josep Adrobau, Montserrat Capdevila, Josep Abellan, Xavier Izquierdo, José M. Caballero, Pilar Saura, José Teixidó i Luisa Garrido.

I l'últim és contra l’administració pública amb motiu d’una reunió orquestrada pels responsables municipals per dissuadir un empresari que pretenia denunciar abocaments irregulars de terres. Al banc dels acusats s'asseuran Manuel Bustos, Manuel Somoza, José M. Duran i Julio César Pombo.

Peces en fase d'instrucció

Hi ha sis peces en fase d'instrucció. La 1, 22, 28, 31, 35 i 36.

En la primera s'investiga un delicte de suborn pel pagament de diners per obtenir obra pública, com les del cementiri. Jordi Soriano, exregidor del PP, apareix com a principal responsable i beneficiari. Hi ha acusats Jordi Soriano, Jordi Rojas Morató, Rafael Rojas Morató, José M. González Parra, Alfonso Pedro Izard, Francesc X. Pons, Guillem Ustrell, José Rios, Eva Ríos, Sandra Roig, Jordi Baldó, José Enrique Velilla, Isidoro Álvarez, Xavier Cadavall, Miquel Trecu, Eusebio Romero i Antonio Jiménez.

Les irregularitats en subvencions públiques per cursos de formació al Gremi de Constructors d’Obres de Sabadell i comarca també s'estan investigant encara. Hi ha imputats Melquíades Garrido i Emilio Gómez.

 

La peça 28 que està en investigació està vinculada al cas Pokemon que investiga les concessions al grup Vendex a tot l'estat espanyol. La investigació a Sabadell se centra en un presumpte tràfic d’influències, prevaricació, blanqueig de capitals, infidelitat en la custòdia de documents, violació de secrets, suborn, falsificació documental i frau electoral. Tots ells comesos, segons tots els indicis, per organització o grup criminal amb la finalitat d’adjudicar el servei de recollida de residus i neteja viària municipal a la concessionària SMATSA (Vendex) de manera irregular, a canvi del finançament d’actes electorals del PSC, pagament de viatges a càrrecs públics i funcionaris municipals, entre d'altres. Hi ha investigats Manuel Bustos i el seu germà Francisco Bustos, a més de Gervasio R. Rodríguez, Eugenio À. Fernàndez, Cristian Sánchez, Ana Carrasco, Xavier Izquierdo, Francesc Feliu, Ricard Garrido, Joan Figueras, Rosa Quirante, Lluïsa Bruguer, Lourdes Millat, Marina Taltavull, Juan Manuel, Seijas Montserrat Martínez, Xavier Romero, Antonio Portillo, Victoriana Herrera, Maribel Carrasco i Isabel Pérez.

L'altre judici pendent de Manuel Bustos és pels delictes contra l’administració pública, tràfic d’influències, malversació de cabals públics i prevaricació, per la contractació a dit al Consorci de Residus del Vallès Occidental de persones vinculades al PSC. Hi ha imputats a més de l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, Paco Fernàndez, M. Ascensión Díaz, Juan Fresno Haro i Juli Boadella.

L'última investigació en marxa és per falsedat documental d’una certificació aportada a l’expedient sancionador per les terres abocades a can Xupa. Els acusats són Jordi Soriano, José M. González Parra, Jordi Rojas Morató, Rafael Rojas Morató, Ricard Estrada Santiago i J. Moreno Benjumea.

La peça arxivada

El jutge va arxivar la peça 25 que fa referència a la Federació de Municipis de Catalunya per malversació de fons públics per la concessió de subvencions irregulars a la Fundació Privada ACSAR. L'arxivament està pendent del recurs interposat per la Fiscalia i l'acusació popular per poder-se reobrir i hi ha acusats Manuel Bustos, Montserrat Costa, José A. Cabanillas, Adolfo Moreno, Xavier Amor i Santiago Fontbona.

La investigació va destapar també el cobrament de dietes per part de càrrecs públics sense assistir a les reunions. Aquesta part es va arxivar per un defecte de forma.