L'Audiència de Barcelona ha condemnat a tres anys de presó l'exalcalde de Sabadell i socialista Manuel Bustos, per ordenar a la Policia Local que retirés les multes de trànsit que havia imposat a la seva dona i fills el 2012, quan governava el municipi.

En la seva sentència, la secció desena de l'Audiència de Barcelona condemna a Bustos per dos delictes de tràfic d'influències i l'imposa a més 16 anys d'inhabilitació per exercir càrrecs públics i una multa de 400 euros.

Aquesta és la segona condemna que acumula Bustos per la investigació del "cas Mercuri" sobre presumptes irregularitats a l'Ajuntament de Sabadell, després de la que li va imposar el 2015 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al costat de l'ex-número dos del PSC Daniel Fernández, per usar la seva influència sobre una alcaldessa socialista perquè donés feina a una exalt càrrec del tripartit.

Les gestions de l'exalcalde socialista perquè se saldessin les multes a la seva família es van destapar en les intervencions telefòniques que va acordar un jutge d'instrucció de Sabadell, arran de les sospites de presumpta corrupció d'empresaris i regidors del consistori.

La sala ha imposat a Manuel Bustos la condemna per tràfic d'influències en la seva meitat superior, en considerar el delicte agreujat, ja que l'exalcalde "va aconseguir el propòsit buscat", que era que s'anul·lessin les multes als seus familiars. Per al tribunal, la conducta de Bustos "suposa un menyscabament per a l'interès general, atacant l'objectivitat i imparcialitat de la funció pública", quan com a alcalde tenia "una obligació més gran de protegir l'interès públic, a l'haver estat elegit per la generalitat de les persones per salvaguardar aquest interès".

Segons creu provat l'Audiència, al març del 2012 l'exalcalde va intervenir perquè es retirés una multa de 200 euros que la Policia Local havia imposat a la seva dona per estacionar el seu cotxe en una parada de transport públic a la plaça Vallès de Sabadell. L'exalcalde, sosté el tribunal, va trucar aquella mateixa tarda a l'intendent de la Policia Local i, aprofitant que era el seu "subordinat", li va explicar l'incident, "suggerint que calia arreglar el tema de la multa, ja que no estava disposat a abonar l'import de 200 euros que suposava la sanció".

La sentència reconeix que l'intendent va assentir a les indicacions de Bustos, assegurant-li que "com sempre tenia la raó" i, "prevalent-se de la seva situació de superioritat jeràrquica, va donar l'ordres corresponents" perquè la denúncia de trànsit no prosperés.

En una altra ocasió, al juny del 2012, la grua municipal es va emportar el vehicle de l'exdona de Bustos que els seus dos fills havien deixat estacionat en una zona de càrrega i descàrrega, degudament senyalitzada, de Sabadell, per la qual cosa se'ls va imposar una sanció de 200 euros.

Segons considera provat el tribunal, l'exalcalde va indicar als seus fills que anéssin a la Direcció de la Policia Local perquè els atengués l'intendent, on un agent es va encarregar de formalitzar els tràmits necessaris per treure el vehicle del dipòsit municipal.

Per fer-ho, afegeix la sala, l'intendent va pagar la taxa de la grua, que va costar 133 euros, sense que estigui acreditat que la suma procedís de la caixa d'avançaments de titularitat pública, que estava sota la seva custòdia. Poc després, l'intendent va garantir a Bustos en una conversa telefònica que "tot estava arreglat" i que interposarien un recurs perquè els fills de l'exalcalde no haguessin de pagar cap quantitat per l'incident de la grua.

L'intendent, en conseqüència, va elaborar un informe amb unes al·legacions a la sanció imposada, la qual cosa va motivar que el 2 d'agost del 2012 el servei de multes de Sabadell anul·lés la multa, manté l'Audiència de Barcelona.

Després d'analitzar les converses telefòniques intervingudes, el tribunal conclou en la seva sentència que Bustos "no tenia cap objecció" en trucar a l'intendent perquè anul·lés les sancions als seus fills i que l'exalcalde "usava i abusava d'aquesta situació de superioritat jeràrquica", sense que el seu subaltern al·legués "una sola excusa".

Altres condemnes


En la seva sentència, el tribunal condemna a més a 15 mesos i un dia de presó i a 11 anys i mig d'inhabilitació per a càrrec públic a Josep Miquel D., l'exintendent de la Policia Local que va anul·lar les multes, per un delicte de tràfic d'influències i un altre de prevaricació administrativa.

Per contra, absol Xavier I., excoordinador d'Espai Públic de Sabadell del delicte de malversació del qual se l'acusava, en no haver pogut provar que pagués una de les multes amb diners públics, com el mateix processat va explicar a Bustos en una conversa telefònica intervinguda.