L'exalcalde de Sabadell i expresident de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, ha declarat avui per setè cop en la instrucció del cas Mercuri. Bustos s'ha mostrat disposar a pagar les factures de despeses personals que en el seu moment va fer passar com a dietes a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). 

Bustos ha comparegut en qualitat d'investigat per la peça 25, referent a un presumpte delicte de malversació de cabals públics per part dels responsables de la FMC. En un comunicat que ell mateix ha entregat als periodistes que l'esperaven a la sortida de l'edifici, ha reconegut que alguns rebuts s'haurien passat de manera "incorrecta" i ha dit que està disposat a abonar els imports corresponents.

En el comunicat diu: "Ja vaig dir que hi ha un rebut concret d'unes sabatetes de nen de 40 euros que es va passar per error, i segons el sumari uns dinars que estaven dubtosament justificats", ha comentat Bustos, que ha dit que es posa "a disposició de la Federació per comprovar-les i, si és pertinent, abonar les quantitats", ha apuntat. En aquest sentit, assegura que aquesta mateixa postura la va comunicar ja fa dos anys.

A més, ha recordat que l'Audiència Provincial i el Tribunal Suprem van arxivar peces complementàries semblants a aquesta, que afectaven alcaldes i alcaldesses de la Federació. "Es va considerar l'entitat com a privada, i no s'entén que ara, després d'aquestes resolucions, es torni a demanar per part de la Fiscalia que es consideri pública", afegeix.

Bustos valora en el mateix comunicat la gestió política i econòmica que va fer durant els deu anys que va ser al capdavant de la FMC: "Crec que no m'equivoco si la qualifico de notable", assenyala, i ha afegit que va provocar un estalvi de 3.500.000 euros.

La dona de Bustos

L’exalcalde ha arribat sol a un quart de deu del matí al Jutjat de Sabadell, vestint d'esport i amb aire distès. La seva declaració, prevista per les deu, no ha començat fins tres quarts d'onze, i ha sortit de l'edifici pocs minuts abans del migdia. 

Avui també ha declarat la dona de Manuel Bustos. La jutgessa Beatriz Faura ha preguntat a l'exalcalde per la seva relació i ha explicat que ella treballava a l'Ajuntament abans de ser la seva parella. "Li he dit que ens vam conèixer i ens vam enamorar", ha assegurat.

Campanya electoral 2011

Bustos també s'ha manifestat sobre la campanya electoral de l'any 2011, en què s'ha conegut que s'investiga el seu finançament. “Manifesto la meva plena confiança en la transparència, la legalitat i l'honestedat en el finançament de la campanya electoral i de tots i cadascun dels companys responsables de la mateixa", assenyala. Alhora afegeix que a diferència d'alguns, sí que posa "la mà al foc per l'honestedat de tots ells".

Pel que fa a la investigació global del cas Mercuri, manté la seva innocència, recordant que es va iniciar amb el títol de "Cobrament de comissions per obra adjudicada", amb quantitats que anaven dels 15.000 als 40.000 euros, sense que s'hagi demostrat mai aquest tipus de pràctiques. "Entenc i comparteixo el sentiment de menyspreu que comporta la corrupció", apunta.