Dolors Montserrat ha assumit aquest divendres a la tarda la cartera Sanitat, Serveis Socials i Igualtat de mans de la seva predecessora, Fátima Báñez, que ha ocupat aquest ministeri temporalment en substitució d’Alfonso Alonso. Montserrat ha garantit el seu compromís amb les noves atribucions i ha volgut destacar la seva condició de catalana: “Vull ser l’accent català d’aquest govern que treballarà per a tots els espanyols”.

Així ho ha manifestat a la seu del ministeri davant un auditori ple de gom a gom acompanyada dels seus pares, de la cúpula del Partit Popular encapçalada per la secretària general i nova ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i dels vicesecretaris de la formació, Andrea Levy, Pablo Casado i Francisco Martínez Maíllo. Montserrat ha volgut remarcar el seu origen català en un moment especialment complicat per a les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol i, fins i tot, ha pronunciat unes paraules en català. “Espanya és el meu país i Catalunya la meva terra”, ha dit.

“Treballaré perquè hi hagi una major cohesió, tots els espanyols som iguals i hem de tenir les mateixes oportunitats, drets i deures”, ha subratllat, per afegir que “aquesta ha de ser la legislatura de l’oportunitat, del diàleg, del consens i dels acords”. Dolors Montserrat ha assegurat que el seu objectiu passa per millorar la Sanitat, els Serveis Socials i la Igualtat a tot l’Estat i que centrarà tots els esforços en els més vulnerables i en aquelles famílies que ho han passat pitjor durant la crisi: “Oferiré estar al costat d'aquells que més ho necessiten”.

La nova ministra ha dedicat un agraïment especial al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per haver dipositat la seva confiança en ella i haver-la situat al capdavant del ministeri de Sanitat. Durant el seu discurs també ha recordat amb estima l’exministre Jorge Fernández Díaz un dels principals absents a l’acte, de qui ha destacat la seva tasca al capdavant del ministeri de l’Interior.

Els sis nous ministres assumeixen el càrrec

Dolors Montserrat ha estat l’última dels nous ministres del govern de Mariano Rajoy a assumir la seva cartera. Prèviament ja ho havien fet els altres cinc nous ministres de l'Executiu de Rajoy. Tots els nous ministres s'han felicitat entre si en aquests actes en els quals han estat acompanyats per altres membres del govern, entre ells la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría.

María Dolores de Cospedal ha assumit la cartera de Defensa en un acte amb presència de bona part de l'Executiu, els presidents del Congrés i el Senat, la cúpula militar, quatre dels cinc sotssecretaris del PP, exconsellers i antics alts càrrecs del govern autonòmic que va presidir, parlamentaris i la seva família. A més, la nova ministra ha buidat els dubtes sobre el seu futur en la direcció del PP: seguirà com a secretària general.

També han estat nombrosos els membres de l'Executiu i els dirigents del PP que han acudit a la presa de possessió de Juan Ignacio Zoido. El nou titular d'Interior ha promès "deixar-se la pell" per Espanya i per la seva societat, i s'ha dirigit especialment a la Policia i la Guàrdia Civil per dir-los que "tenen un ministre que sap el que fan i reconeix els seus mèrits".

En una picada d'ullet a les forces de seguretat, Zoido ha reconegut que hi ha encara necessitats que cobrir en tots dos cossos. I els ha demanat que "s'esforcin", com han fet fins ara amb el seu sacrifici, i que romanguin fidels als principis i valors pels quals treballen. El nou ministre rebia la cartera de mans del seu antecessor, Jorge Fernández Díaz, qui per la seva banda ha assegurat als periodistes que se'n d'Interior amb la "consciència tranquil·la".

També Alfonso Dastis Quecedo ha rebut la cartera d'Exteriors de la mà de José Manuel García Margallo i Álvaro Nadal ha assumit el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital de mà de Luís De Guindos.