Els representants de la CUP al Congrés dels Diputats van decidir no participar en la ronda de consultes del rei Felip VI prèvia a la designació de Pedro Sánchez com a candidat a la investidura. En una carta enviada al mateix monarca s’han fet públiques les raons per les quals els cupaires han declinat la trobada a la Zarzuela.

Al text, la CUP especifica que tot i tenir moltes coses a dir al Borbó, “la investidura era de les menys importants de totes” i a continuació li dedica tota una repassada al “mal que ha fet la seva estirp”, començant pel primer dels borbons hispànics, Felip V: “Felip de trista memòria, que va abolir les institucions, va reprimir el poble rebel, que encara li canta en contra, i va començar la persecució de la nostra llengua”.

Seguidament, el text considera que si l’actual rei espanyol porta el mateix nom que aquell primer Borbó és perquè el nom és “un missatge que els seus pares van decidir enviar-nos a tots els catalans i catalanes”. “Han passat els segles, però no pas la funció repressora de la monarquia espanyola contra el nostre poble”, continua la carta.

"Corrupció crònica" del Borbons

Arribant al present, la CUP recorda al Rei “la corrupció crònica que esquitxa la seva família, començant pel seu pare, amb una fortuna calculada de prop de 2.000 milions de dòlars, i seguint amb la seva vergonyosament absolta germana Cristina”, a més dels “vincles entre la monarquia i les empreses més importants de l’Ibex-35; o la participació activa de la casa reial en els negocis de venda d’armes a dictadures com la de l’Aràbia Saudita”.

Tot plegat, la CUP considera que es tracta de “senyals de la continuïtat profunda dels interessos representats per la corrupta dictadura franquista” i recorda que el paper de Joan Carles al cop d’Estat del 23-F va consistir en la configuració d’”un nou consens” per “rentar-li la cara a l’oligarquia política i econòmica del règim, així com a unes forces repressives i judicials intactes”.

També parla la missiva de “l’augment de la repressió contra desenes de persones pel sol fet d’adoptar una posició contrària a la monarquia” i de per què la seva popularitat “està per terra, encara més després que el 3 d’octubre del 2017, quan el poble català se sentia colpit per les agressions policials, vostè va sortir a avalar la repressió i a dir-nos que la unitat d’Espanya és l’únic valor que de debò li interessa”.

A més, considera que en les seves visites a Catalunya, el monarca “opta per envoltar-se d’aduladors de tota mena, que utilitzen la seva figura com a mascota d’un règim caduc”. Finalment la CUP considera que “una entrevista protocol·lària no donava per a tant” i que per tant prefereixen celebrar un acte batejat com  El poble vol ser rei “en lloc de perdre, doncs, el temps amb vostè”.