La periodista Pilar Rahola ha publicat avui, a la seva habitual columna de 'La Vanguardia', una carta dirigida a la secretària general de Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, que ahir va marxar a l'exili.

Sota el títol de 'Carta a Marta', Rahola assegura escriure "tocada per la notícia del teu exili i emocionada amb la carta que ens has llegat", per recordar que el camí de l'exili "ja ha estat solcat, al llarg de la nostra història, per molts altres catalans que també van patir l'alè d'un Estat intolerant".

"La lluita per la llibertat del nostre poble -prossegueix Rahola- sempre ha estat un camí costerut i pedregós que, tanmateix, generació rere generació, mai no hem deixat de recórrer". Per això, la periodista assegura que "som un poble estrany que hauria d'haver desaparegut en cada onada repressiva, dictadures, presons, violència..., la gramàtica sencera del domini... i, tanmateix, aquí som, resistents, tossuts, mai no vençuts."

Així mateix, Rahola recorda l'emblemàtic poema de Pere Quart, Corrandes d'exili, en especial els seus versos inicials: "Una nit de lluna plena / tramuntàrem la carena / lentament, sense dir re / Si la lluna feia el ple / també el féu la nostra pena", per advertir-li que el camí de l'exili no és gens fàcil, perquè "els malànimes, els que ens volen malament perquè ens volen esclafats, els que somien una Catalunya sense veu, ni consciència, una terra conquerida i desarrelada, tots ells et menysprearan ferotgement, parlaran de covardia, de traïció, riuran, embrutiran el teu nom".

De fet, al·ludeix a Albert Rivera "un que lidera un partit, i diuen que podria ser president d'Espanya (imagina't, pobre Espanya!)" que "ja ha mostrat la seva arrogància descarnada en un tuit repulsiu", amb referència al que va fer en què demanava que "l'últim colpista tanqués el llum".

El text finalitza assegurant que qui anava a dir que "tants anys després de la mort del dictador, tornaríem a tenir la nostra gent a la presó i en l'exili". "No oblidem que som hereus d'una estirp de resistents", finalitza Rahola.