Els europarlamentaris de Junts exiliats, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han enviat aquest dilluns una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per tal que aclareixi les informacions publicades per El Mundo sobre el futur dels seus escons. Puigdemont, Comín i Ponsatí fan referència a la notícia apareguda en el rotatiu madrileny segons la qual Metsola hauria admès en un dinar durant la seva visita la setmana passada a Barcelona que l'Eurocambra retirarà els escons als eurodiputats que no complissin les exigències de la Junta Electoral Central espanyola per exercir-ne. Segons la informació, a Metsola només li faltaria un informe intern per tal de fer fora els independentistes exiliats de la cambra europea.

En la seva carta, els eurodiputats independentistes asseguren que no confien en les informacions d'un diari com El Mundo perquè, segons diuen, ha publicat sovint "fake news sobre el moviment independentista" català. Tot i això, Puigdemont, Comín i Ponsatí sostenen que la informació els ha sorprès i que esperen "una resposta immediata" donada "la importància de l'assumpte", amb efectes sobre la seva feina com a europarlamentaris, un estatus -recorden- que van adquirir a partir del 26 de maig del 2019 després de guanyar a les eleccions europees. En la seva contundent carta, els exiliats indiquen que no poden acceptar "cap especulació" per part de Metsola sobre el seu rol com a representants electes. És per això mateix que reclamen "una clarificació immediata respecte d'un comportament que, en cas de ser cert, seria inapropiat d'una presidenta del parlament".

Puigdemont, Comín i Ponsatí avisen que en cas que aquestes informacions fossin certes, Metsola hauria comès "un error seriós" i hauria mostrat "una absoluta falta d'imparcialitat". "Com a presidenta del Parlament Europeu ha de complir els procediments de forma escrupolosa", afegeixen els exiliats.

 

Metsola respon que encara no hi ha res decidit

La carta dels exiliats s'ha difós poc després que es fessin públiques les declaracions de Metsola sobre l'assumpte. Segons la presidenta de l'Eurocambra, no hi ha cap decisió confirmada sobre els escons i s'està esperant la resolució d'un informe intern. A preguntes d'una periodista de l'agència Efe, Metsola ha respost que l'Eurocambra encara no ha pres cap decisió en relació amb aquesta qüestió, "ni formal ni informal" i ha assegurat que està pendent de la resolució d'un informe intern per tal d'acabar d'establir un posicionament sobre la qüestió. El que sí que ha confirmat Metsola és que la qüestió està sent analitzada detalladament pels serveis jurídics de l'Eurocambra, a partir de la informació rebuda per l'autoritat competent a l'estat espanyol, la JEC.

Els eurodiputats exiliats han difós la carta a Twitter. El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha dit en una piulada: "No admetem que es denigri la nostra condició d’eurodiputats i que es posi en dubte la legitimitat de la nostra feina davant dels nostres electors".