La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha sortit aquest dilluns al pas d'informacions de premsa espanyola on s'assegurava que en la seva visita a Barcelona la setmana passada hauria afimrat en una conversa després d'un dinar que retiraria l'escó al president a l'exili, Carles Puigdemont. Segons les informacions, publicades pel diari El Mundo, la presidenta de l'Eurocambra hauria traslladat a diverses persones que l'acompanyaven a taula, entre aquestes el president del PP, Alberto Núñez Feijoó, que estava esperant un informe intern de la institució per retirar l'escó als independentistes catalans que no haguessin complit amb el formalisme de prometre o jurar la Constitució espanyola a Madrid, tal com la Junta Electoral Central (JEC) reclama.

A preguntes d'una periodista de l'agència Efe, Metsola ha respost que l'Eurocambra encara no ha pres cap decisió en relació amb aquesta qüestió, "ni formal ni informal" i ha assegurat que està pendent de la resolució d'un informe intern per tal d'acabar d'establir un posicionament sobre la qüestió. El que sí que ha confirmat Metsola és que la qüestió està sent analitzada detalladament pels serveis jurídics de l'Eurocambra, a partir de la informació rebuda per l'autoritat competent a l'estat espanyol, la JEC.

 

La confessió de Metsola, que ara ha negat, hauria tingut lloc en una trobada en privat, davant de Feijoó i l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat. La presidenta de l'Eurocambra també hauria parlat davant de l'exconsellera de Justícia, Pilar Fernández; el president de Pimec, Antoni Cañete, i el de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre. Segons El Mundo, la responsable europea hauria admès que la decisió que es farà pública aniria en consonància amb els criteris de la JEC.

La reacció de Puigdemont

El president Carles Puigdemont ha reaccionat aquest dilluns a aquestes informacions. Indignat, Puigdemont ha afirmat a Twitter: "La premsa espanyola assegura que la presidenta del Parlament Europeu va revelar a Barcelona que retirarà el meu escó com a eurodiputat. Vam aconseguir més d'un milió de vots i vam guanyar les eleccions a Catalunya. Aquesta decisió contradiria a la del Tribunal General. Necessitem una explicació", ha reclamat el president a l'exili. A més, a banda, Puigdemont també estaria elaborant una missiva dirigida a Metsola demanant-li explicacions. Fonts de l'equip de premsa de la presidenta del Parlament Europeu no han volgut comentar les informacions aparegudes al diari El Mundo.

TUIT carles puigdemont resposta roberta metsola
Piulada de Carles Puigdemont després de les declaracions de Roberta Metsola.

Després de conèixer les declaracions de la presidenta del Parlament Europeu, Puigdemont ha apuntat a la premsa espanyola: "És una factoria de fake news sobre l'independentisme català. Avui n'hem tingut una altra mostra, tot i que aquesta vegada la víctima indirecta ha estat la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola".