Un grup de professors d'Economia han sortit en defensa de la consellera Clara Ponsatí davant de l'amenaça d'extradició. 55 companys de la que va ser responsable d'Ensenyament han manifestat el seu rebuig de la persecució judicial de Ponsatí. En l'escrit —a què ha tingut accés El Nacional— es reivindiquen "els principis de l'acció política democràtica i no-violenta" davant les acusacions de rebel·lió i malversació de fons per l'1-O.

La carta, enviada a la directora de la universitat, Sally Mapstone, reivindica el suport a la consellera als valors democràtics en la seva etapa com a membre del Govern de Catalunya. "Al seu paper de servidora pública, ha estat compromesa amb els principis de l'acció política democràtica i no-violenta", resa el text firmat per Jordi Galí (CREI), Salvador Barberà (UAB), Albert Marcet (Institute for Economic Analysis) i l'exconseller Andreu Mas-Colell (UPF).

 

Així mateix, els sotasignants també posen en relleu el paper de la universitat de Saint Andrews davant del desafiament judicial a Ponsatí. En aquest sentit, destaquen la "llibertat acadèmica" que ha continuat regint el centre docent malgrat la situació per la que atravessa la consellera. El manifest arriba just després que aquest matí hi hagi hagut una denúncia unitària d'unionistes i independentistes escocesos contra els moviments "autoritaris" de l'Estat cap a l'independentisme i les institucions catalanes.

La universitat defensa Ponsatí

La comunitat universitària de Saint Andrews, on Ponsatí s'ha reincorporat recentment, s'ha bolcat en la defensa de la professora. Des que el Tribunal Suprem va emetre l'ordre europea de detenció contra Ponsatí, el centre d'educació ha expressat públicament el suport a la professora.

Davant l'ofensiva judicial, la mateixa rectora va assegurar que la institució estava "compromesa en la defensa de la llibertat d'expressió" i "profundament preocupada pels recents esdeveniments, els motius i els seus potencials conseqüències".

La carta, al complet

"Els signants, professors d'Economia, volem expressar el nostre reconeixement a la Universitat de Saint Andrews per l'alt nivell de respecte als principis de la llibertat acadèmica que està mostrant en el seu maneig de la difícil situació per la qual està passant la membre de la Facultat, la professora Clara Ponsatí.

Per descomptat, no esperàvem el contrari ja que la professora Ponsatí és una erudita distingida totalment compromesa, en el seu paper de servidora pública, amb els principis de l'acció política democràtica i no-violenta."