Els presidents de totes les regions franceses han enviat una carta al president de la República, Emmanuel Macron, per fer pressió a favor de la immersió, després de les multitudinàries manifestacions que es van celebrar el cap de setmana passat a Perpinyà i a altres localitats de zones amb llengua pròpia diferent al francès.

En la missiva, els presidents reclamen que l'Estat "asseguri definitivament l'ensenyament en immersió de les llengües regionals", cosa que és una demanda creixent. "En poques setmanes, pel que fa a la protecció i promoció de les llengües regionals, hem passat de la satisfacció de la incomprensió", assenyalen, al·ludint al fet que l'Assemblea francesa va aprovar la llei per àmplia majoria però després el ministeri d'Educació va impulsar que un grup de diputats de Macron la portessin al Constitucional. L'alt tribunal francès va tombar la immersió i va mantenir-se en el dogma jacobí que la llengua de la República és el francès.

Per als presidents de les regions, la decisió del Constitucional és un “revés incomprensible”. "Volem trobar amb vosaltres els mitjans per assegurar definitivament l'ensenyament en immersió de les llengües regionals, sigui en escoles públiques o en associacions, així com els mitjans per autoritzar la presència de diacrítics en l'estat civil", assenyalen. "A partir del curs vinent escolar ho devem a famílies, nens i associacions", ha afegit, segons informa Ouest France.

La carta argumenta que el multilingüisme afavoreix el coneixement d'idiomes, a causa de la flexibilitat que s'adquireix, i per això creuen que també en sortirà beneficiat el francès. 

Entre els firmants de la missiva hi ha la presidenta d'Occitània, Carole Delga, on està inclosa la Catalunya Nord des de la reforma que va impulsar Manuel Valls quan era primer ministre. Els altres signants són Renaud Muselier (Regió Sud, antiga PACA); François Bonneau (Centre Vall del Loira); Valérie Pécresse (Illa de França); Marie-Guite Dufay (Borgonya-Franc Comtat); Hervé Morin (Normandia); Alain Rousset (Nova Aquitània); Jean Rottner (Gran Orient); Loïg Chesnais-Girard (Bretanya); Laurent Wauquiez (Alvèrnia-Roine-Alps); Gilles Simeoni (Còrsega); Xavier Bertrand (Alts de França); Christelle Morancais (País del Loira).

La convocatòria de la manifestació de Perpinyà per defensar el dret a l'ensenyament en català a França va ser tot un èxit. Prop de 3.000 persones es van concentrar a la plaça Catalunya de la ciutat amb pancartes a favor de la immersió lingüística. 

Els assistents reclamaven que es mantingui el text legislatiu que va aprovar l'Assemblea de França i reivindicaven aquestes llengües com un "patrimoni" de l'estat. A la marxa, hi van assistir directors d'escoles públiques que ensenyen en català i també de La Bressola, a més d'alcaldes i moltes famílies que van carregar contra la gestió d'Emmanuel Macron, a qui consideren "còmplice", ja que la majoria de diputats que van demanar la revisió del text són del seu partit.