El vicepresident en funcions, Oriol Junqueras, ha estat present aquesta tarda al Congrés dels Diputats. No físicament, òbviament, ja que continua empresonat a Estremera, però sí a través de les seves paraules. La diputada d'ERC Esther Capella ha aprofitat la Comissió d'Investigació de la crisi financera per llegir una carta de Junqueras dirigida al ministre d'Economia Luis De Guindos, que estava present a la sala. 

En l'escrit, que segona ha explicat la mateixa Esther Capella va ser dictat pel vicepresident diumenge passat en una visita que la diputada li va fer al centre penitenciari d'Estremera, Junqueras dóna la seva visió sobre la crisi econòmica i els valors que hauria de tenir el sistema financer per evitar l'exclusió i la desigualtat. 

En aquest sentit, el vicepresident i conseller d'Economia empresonat recorda que la crisi ha posat de manifest les contradiccions entre el funcionament del sistema financer i "els valors ètics i un ús eficient del coneixement". En aquest sentit, interpel·la al ministre, i li pregunta "fins a quin punt és honest confiar en solucions fonamentades únicament en l'autoregulació o l'eficiència intrínseca dels mercats". Per això, considera que caldria "anteposar l'interès general a la imprevisibilitat dels mercats".

Junqueras cita sant Pau i el papa Francesc per defensar que el "consum i l'acumulació desmesurada impedeixen trobar solucions dignes i compartides a la nostra societat", i que "és imperiós que els governants i els poders financers procurin pel treball digne, l'educació i cura de la salut per a tots els ciutadans". 

En acabar de llegir la carta, la diputada Capella ha preguntat a De Guindos "quin codi ètic i moral guia la seva actuació política" i quin "és el concepte d'ètica econòmica".