El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha enviat una carta als militants en la qual sosté que, en el marc del cas català, el PSOE "ha renunciat a liderar un govern del canvi en l'Estat". En la missiva, el líder podemista recrimina al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que no hagi forçat la conformació d'un govern alternatiu al PP de Rajoy.

"Després de fracassar en l'intent de forçar la implosió interna de Podemos, els poders oligàrquics van fracassar també en el seu intent de tornar al PSOE a la seva normalitat històrica", exposa Iglesias, que recorda que el retorn de Sánchez al lideratge dels socialistes prometia just el contrari que el que s'ha vist en les darreres jornades: "Plurinacionalitat, més proximitat a Podemos i una oposició real al PP en la qual no es descartava la moció de censura".

El posicionament dels socialistes, segons Iglesias, ha tingut efectes especialment en el PSC, partit al que ha portat a una "posició impossible".

"Bloc monàrquic"

Iglesias no parla ni de bloc constitucionalista ni unionista, sinó de "bloc monàrquic" per referir-se a PP, PSOE i Ciutadans. Exposa que aquests partits, juntament amb poders mediàtics i empresarials, s'han convertit en un "erràtic projecte de restauració" que persegueix una sèrie d'objectius, entre els quals es troben: "mantenir el PP en el govern tot el temps que sigui necessari", a més de "prendre" les institucions catalanes i suspendre el Govern.

L'objectiu final, segons exposa Iglesias, és apartar Unidos Podemos dels poders de l'Estat i eliminar tota possibilitat que el PSOE pugui encapçalar el govern alternatiu que reclamen els podemitas. Amb tot, no veu que sota el control d'aquests poders, Espanya pugui ser un projecte "viable com a realitat política i territorial a mitjà i llarg termini".