El govern espanyol ha vetat finament el nomenament dels nous consellers del Govern. Després de diversos advertiments, l'executiu liderat per Mariano Rajoy ja ha enviat una carta al secretari del Govern, Víctor Cullell, per ordenar que no es publiqui al Diari Oficial del Govern de Catalunya (DOGC) el decret de nomenament dels consellers que aquest dissabte va signar el president Quim Torra​.

Tal com es desprèn de la carta, signada aquest dissabte, l'executiu de Mariano Rajoy no autoritza la publicació del decret i anuncia que "passa a analitzar la viabilitat de la publicació" dels nomenaments dels consellers, atès que es contempla la restitució de Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig. El text, signat pel secretari del Ministeri de Presidència, José María Jové, assegura que la decisió es pren "atenent les circumstàncies que concorren en les persones citades i les competències a elles atribuïdes". És a dir, a la presó i a l'exili.

A més, també recorda al secretari de la Generalitat que l'autorització de publicació del decret recau sobre el govern espanyol —gràcies a l'article 155—, així que, en cas de ser publicat, "no tindria validesa ni efectes". 

La carta deixa clar que es veta la publicació del decret que nomena els 13 consellers, i no només els que estan a la presó o a l'exili, mentre que aprova la publicació al DOGC d'un altre decret signat aquest dissabte per Torra que contempla la denominació i determinació de l'àmbit de competències dels departaments de la Generalitat. 

 

Amb aquesta carta es manté, de facto, l'article 155 de la Constitució, tal com ha pactat Rajoy amb els líders del PSOE, Pedro Sànchez, i Cs, Albert Rivera

El bloc del 155 aposta per aquesta via justificant-se en la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat posterior al Consell de Ministres del 155, amb data de 27 d'octubre, en la qual s'assenyalava que les mesures del 155 s'allargarien fins la presa de possessió del nou Govern de la Generalitat.

D'aquesta manera, ara per ara és Rajoy qui controla el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i, fins que els nomenaments no hi apareguin, el nou Govern no estarà en funcionament. Així, el president del govern espanyol s'ha atribuït la capacitat de vetar-los.

Tot i això, diversos juristes catalans censuren la decisió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy i, en un manifest, alerten que el veto dels consellers restituïts és inconstitucional.