Els eurodiputats de JxCat i ERC han fet arribar a la resta de membres del Parlament Europeu un mail en què denuncien la suspensió del tercer grau als presos polítics, entre els quals dos exmembres de la Cambra, Oriol Junqueras i Raül Romeva. 

En el text expliquen que la decisió es basa en una petició de la fiscalia, que legalment depén del ministeri de justícia, on s’argumenta que els presos "encara no han aconseguit una rehabilitació apropiada del delicte de sedició" pel qual van ser condemnats i suggereix un “programa de reeducació política en Constitució Espanyola”.

Adverteixen que aquests arguments evoquen “els pitjors episodis del segle XX” i alerten que això deixa clar que el sistema judicial espanyol té “una agenda de discriminació i control ideològic”.

Signen la carta els eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí, i els d'ERC, Diana Riba i Jordi Solé.

La jutge de vigilància penitenciària de Lledonders va suspendre ahir l’aplicació del tercer grau penitenciari i el 100.2 als presos polítics arran de la petició en aquest sentit formulada per la Fiscalia.

Ahir mateix van tornar a la presó el president d’Òmnium Jordi Cuixart i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, així com el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Raül Romeva.

En el text dirigit als eurodiputats s’explica en què consisteix el tercer grau i se subratlla que precisament la decisió de la jutge de retirar-los aquest règim penitenciari arriba setmanes després que Amnistia Internacional sol·lcitès l’alliberament immediat de Cuixart i Sànchez, la qual cosa va ser ignorada tant pel president Pedro Sánchez com per la justícia espanyola.