24 diputats, exdiputats i membres del secretariat nacional de la CUP –entre els quals es troben Anna Gabriel, Benet Salellas, David FernàndezEulàlia Reguant–  han escrit una carta a la militància de la formació anticapitalista per demanar-los unitat de cara al futur. La missiva, que porta el títol Alhora, reivindica el sistema assembleari de la CUP i critica l'actitud d'alguns partits i els culpabilitza de l'estancament del procés. En tot cas, aquest grup de cupaires demanen a la militància "anar a la una" i prendre la pluralitat interna com un valor, no com un escull.

Crítica a Junts pel Sí

En la carta, la CUP apunta a la "desavinença del debat pressupostari" o "al debat partidista", en una clara al·lusió a Junts pel Sí, per justificar que el procés es trobi estancat: "Estem encara debatent a peu de pista, pendents de com seran el trajecte, el bagatge, la tripulació i el pilotatge", asseguren. És més, els autors de la carta afirmen que s'han "atribuït tots els mals a la CUP" amb finalitats electorals en una actitud que consideren "simplista políticament [...] però que no aporta res al debat" que la formació afirma que haurà d'afrontar el país a la tardor.

Les tensions internes

La carta també té espai per a una certa autocrítica. Es reconeixen les tensions internes a la CUP arran del procés independentista, amb l'empat a 1.515 vots com a punt àlgid, però acaben justificant-se amb el sistema intern de la formació anticapitalista: "La forma de funcionament assembleàriament i radicalment democràtica, que és la que lliurement vam triar i la que, per sort, ens autodefineix", afirmen els diputats, exdiputats i membres del secretariat nacional de la CUP a la missiva. 

Les diferències dins la formació anticapitalista, reconeixen, "han generat una estesa percepció que alentíem la legislatura". Per això, demanen disculpes "a tots aquells que creuen que no han estat a l'altura".

Units en la pluralitat

Tot seguit, els membres de la CUP reivindiquen una formació que vagi "a la una": "Ens calen més que mai llocs comuns, esforços compartits i reflexions recíproques", exposen amb una clara voluntat de reunir esforços i de superar el trencament intern, tot amb un clar objectiu: que la unió "multipliqui la força" i permeti la ruptura unilateral amb l'Estat espanyol. Finalment, reivindiquen el projecte de la CUP que, tal com recorden, compleix enguany 30 anys d'existència.