Ciutadans ha volgut desviar l'atenció del ple extraordinari sobre la monarquia. El portaveu de la formació taronja al Parlament, Carlos Carrizosa ha exposat que "aquest ple és un esperpent perquè es fa servir per una cosa fora de lloc". I ha afegit que "hem tornat al temps de fer plens sobre qüestions que no interessen a tota la ciutadania". I ha repetit que "aquest Parlament s'obre i es tanca pel separatisme".

D'aquesta manera, Carrizosa ha titllat de "nefasta" la gestió del Govern pel coronavirus. "Avui era un bon dia per comparèixer i explicar com està el Govern gestionant la pandèmia". Així, des de Ciutadans han ressaltat que haurien preferit parlar "de la situació dels hospitals o del personal mèdic".

ple parlament monarquia maria contreras coll

Ple extraordinari sobre la monarquia / Maria Contreras Coll

"No ens han explicat per què les mesures (per gestionar la pandèmia) han suscitat tanta polèmica" i s'ha queixat de la suposada manca d'interès del president de la Generalitat, Quim Torra, de saber com estan els ciutadans. "Sóc de Barcelona i hi ha moltes botigues tancades. No sent res, senyor Torra?".

Carrizosa ha acusat Torra de convocar aquest ple "per distreure l'atenció sobre la nefasta gestió que ha fet de la pandèmia". "Ha dit que no ve a gestionar una autonomia i per això tan li fan els indicadors socials i econòmics". "Jo vull que es parli de Sanitat, dels morts que hi ha hagut, dels contagis i de les mesures", ha insistit.

"Ens estem enfonsant en la recessió", ha detallat.

"De qui ha fugit el rei?"

Sobre Joan Carles I, Carrizosa ha tingut algunes paraules de defensa. "De qui ha fugit el rei? S'està iniciant una investigació i quan una persona no l'han citat no fuig", referint-se també al Govern a l'exili que, al seu criteri, sí que ha fugit de la justícia espanyola. "El rei emèrit no ha estat citat en seu judicial". 

Però també ha aprofitat l'ocasió per recordar el cas Jordi Pujol i el cas del 3%. "Hi ha quatre presidents involucrats en processos judicials", ha insistit.

Així, ha insistit que la monarquia és una institució estimada per a molts i que "Felip VI no ha de pagar pels errors del rei emèrit".

Ple extraordinari

El president del Parlament, Roger Torrent, va convocar dimecres el ple extraordinari que va sol·licitar el president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la monarquia espanyola.

Durant la seva intervenció, Torra ha assenyalat que l’actual crisi originada per l'exili de Joan Carles ha de comportar la fi de la monarquia borbònica, l‘abdicació de Felip VI i la convocatòria d’un referèndum sobre el model de l’Estat entre república i monarquia. “Allò que va començar amb Felip V ha d’acabar amb Felip VI”, ha afirmat, tot assegurant que el projecte del seu Govern és el d'una “república catalana independent”.