El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assenyalat que l’actual crisi originada per l'exili de Joan Carles ha de comportar la fi de la monarquia borbònica, l‘abdicació de Felip VI i la convocatòria d’un referèndum sobre el model de l’Estat entre república i monarquia. “Allò que va començar amb Felip V ha d’acabar amb Felip VI”, ha afirmat Torra, que ha assegurat que el projecte del seu Govern és el d'una “república catalana independent”, però que amb tot, “no tenim cap inconvenient a allargar la mà als republicans espanyols” amb l’objectiu de substituir els borbons d’Espanya.

En el seu discurs a l’inici del ple extraordinari sobre la crisi de la monarquia d'aquest divendres al Parlament de Catalunya, Torra ha criticat l’exili de Joan Carles perquè "s'ha permès la fugida nocturna d'un corrupte" i n’ha responsabilitzat el PSOE i els comuns, els quals ho han “emparat i encobert”.

Brussel·les i Abu Dhabi

Torra, que ha felicitat públicament el conseller Lluís Puig un cop la justícia belga ha rebutjat la seva extradició a Espanya i ha demanat “la nul·litat d’aquest judici farsa”, s’ha referit també a la informació publicada avui a l'ABC segons la qual Joan Carles podia haver viatjat a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units, tot preguntant que si, tal com indica aquest mitjà, l’emèrit viatjava amb escortes i el pla de vol va ser alterat, la situació era coneguda pel govern espanyol.

“Els demòcrates no podem callar, lamento que regni el silenci arreu de l’Estat”, ha insistit el president, tot preguntat on eren “els republicans espanyols”, ja que “els independentistes sí que hi som”. “Una de les raons per les quals avui som aquí és perquè som plenament conscients de com es va gestar la transició del franquisme a la monarquia”, ha afegit Torra, que ha insistit que “els catalans no tenim rei, ni en volem". "Com pot un republicà quedar-se de braços plegats davant l'espectacle de Joan Carles?", ha deixat anar.

A més, Torra ha volgut deixar clar que “els independentistes no lluitem per una república espanyola”, ja que l’objectiu és “una república catalana", però ha mantingut la mà estesa al republicanisme espanyol.

Per tot això, Torra ha afirmat que en les pròximes eleccions catalanes la ciutadania tindrà dues opcions: "O república catalana i independència o monarquia espanyola i dependència".