Ciutadans insisteix en la seva línia crítica. El líder dels taronges a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha tornat a mostrar el seu rebuig a les actuacions antimonàrquiques, que han realitzat avui el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aprofitant la inauguració del Mobile World Congress (MWC). En la seva arribada aquest matí a la Fira de la Gran Via, on té lloc el congrés, el monarca ha estat rebut pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i altres membres de l'executiu central, a més del president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, i el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman. Notables, però, han estat les absències d'Aragonès i Colau.

"És una demostració patètica", ha carregat Carlos Carrizosa, segons Europa Press, que també ha lamentat la plantada, titllant-la de "boicot continu" cap al rei espanyol. A més, ha considerat que aquesta manera d'actuar dificulta l'estabilitat política, jurídica i econòmica. "Aquesta inestabilitat és molt perjudicial per a Catalunya. La visita del rei ha acabat amb el ridícul habitual per part de les institucions de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona", ha avisat. De fet, es tracta d'una acció recorrent. Ja fa anys que és protocol·lari que ni el president del Govern ni cap dels seus consellers rebi el monarca en cap de les seves aparicions a Catalunya, fet que s'ha convertit en tot un clàssic.

Ahir mateix, Pere Aragonès i Ada Colau també van esforçar-se per evitar el monarca. Va ser abans del sopar inaugural del MWC, en què els dos protagonistes no van fer acte de presència durant l'habitual besamans al rei. Això sí, un cop feta la rebuda protocol·lària, van assistir al sopar juntament amb Felip VI i el president Pedro Sánchez, amb qui fins i tot van compartir uns instants de conversa centrats en la situació a Ucraïna. Durant els parlaments previs al sopar, el president espanyol va dedicar un reconeixement al monarca i la seva assistència any rere any a aquest acte. "Vull agrair un cop més la presència del nostre cap d'Estat que mai falta a la cita", va dir.

Pel PSC, hi ha normalitat institucional

A l'altra cara de la moneda s'hi ha posicionat el PSC, que ha celebrat la manera com s'ha encetat el Mobile d'enguany. Així, la viceprimera secretaria de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral, Lluïsa Moret, ha remarcat la "normalitat institucional" que s'ha pogut observar en les relacions entre el Govern de la Generalitat i les institucions de l'Estat amb el sopar que han compartit Aragonès, Sánchez i Felip VI. "Tant la inauguració d'ahir com la d'aquest matí han demostrat la normalitat i la necessària relació entre els diferents nivells de representació institucional a Barcelona, Catalunya i Espanya", ha afirmat. "Tots estem alineats amb un esdeveniment d'aquesta dimensió, que és un motor econòmic extraordinari. És un element més de la recuperació econòmica del nostre país i de Barcelona, i un exemple de la normalitat de la nostra vida", ha conclòs.

Cap protesta contra el rei

La inauguració del MWC d'aquesta edició s'ha saldat sense cap protesta. Molt lluny queden situacions com la que es va produir quatre anys enrere quan en ple 155 aquest sopar es va celebrar al Palau de la Música i va obligar a blindar tota la Via Laietana arran de les manifestacions contra la presència del rei. La cita d'ahir al vespre es va desenvolupar amb total normalitat, sense protestes, com ja va sent habitual en les visites del monarca a Barcelona. De fet, la tensió política entre Catalunya i Espanya no va aparèixer tampoc a les intervencions. Tot just i de manera implícita en el reconeixement de Sánchez al monarca i la insistència del president espanyol que el Mobile d'aquest any s'inaugura "a la Catalunya del retrobament".