Normalitat institucional. És una expressió que el PSC està utilitzant reiteradament per referir-se a les relacions actuals entre Catalunya i l'Estat, i que comença a reflectir correctament la realitat. L'ha usada ja en referència a la Comissió Bilateral celebrada fa deu dies, i també per parlar sobre la taula de diàleg, posposada sine die i que no es reuneix des del setembre. Ara, ha estat el Mobile World Congress (MWC), inaugurat ahir i amb les portes obertes des d'avui, que ha portat els socialistes a celebrar, precisament, la "normalitat institucional" que ja s'evidencia en les relacions entre el Govern de Catalunya i les institucions de l'Estat.

"Tant la inauguració d'ahir com la d'aquest matí han demostrat la normalitat i la necessària relació entre els diferents nivells de representació institucional a Barcelona, Catalunya i Espanya", ha afirmat avui la viceprimera secretaria de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral, Lluïsa Moret. I és que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el del Govern central, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI ja han coincidit en diverses ocasions en el marc del MWC. "Tots estem alineats amb un esdeveniment d'aquesta dimensió, que és un motor econòmic extraordinari", ha assenyalat la socialista. "És un element més de la recuperació econòmica del nostre país i de Barcelona, i un exemple de la normalitat de la nostra vida".

 

La Catalunya del retrobament

Aragonès i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van presentar-se ahir a la nit al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), on va tenir lloc el sopar, tot i que en la seva arribada van evitar el besamans a Felip VI. Ara bé, un cop feta la rebuda protocol·lària, van compartir les salutacions i uns instants de conversa amb Sánchez, que van centrar-se en la situació a Ucraïna. Durant els parlaments previs al sopar, el president espanyol va dedicar un reconeixement al monarca i la seva assistència any rere any a aquest acte. "Vull agrair un cop més la presència del nostre cap d'Estat que mai falta a la cita".

Aquest matí, Aragonès i Colau han plantat el rei en la seva arribada a la inauguració del MWC. De fet, ja fa anys que és protocol·lari que ni el president del Govern ni cap dels seus consellers rebi el monarca en cap de les seves aparicions a Catalunya, fet que s'ha convertit en tot un clàssic. Però després de l'arribada, Felip VI s'ha reunit amb diversos representants d'empreses participants en el congrés on se li han mostrat les últimes novetats que es presentaran durant aquests dies. Una reunió, aquest cop sí, en la que estava prevista la participació del president Aragonès i l'alcaldessa Colau.

Cap protesta contra el rei

Molt lluny queden situacions com la que es va produir quatre anys enrere quan en ple 155 aquest sopar es va celebrar al Palau de la Música i va obligar a blindar tota la Via Laietana arran de les manifestacions contra la presència del rei. La cita d'ahir al vespre es va desenvolupar amb total normalitat, sense protestes, com ja va sent habitual en les visites del monarca a Barcelona. De fet, la tensió política entre Catalunya i Espanya no va aparèixer tampoc a les intervencions. Tot just i de manera implícita en el reconeixement de Sánchez al monarca i la insistència del president espanyol que el Mobile d'aquest any s'inaugura "a la Catalunya del retrobament".

Taula de diàleg i Ucraïna

Tornant a les declaracions de Lluïsa Moret, la socialista també s'ha referit a la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat, i ha assegurat que aquesta correspon a tots dos governs decidir quan es produirà. Això sí, s'ha afanyat a reivindicar-la com una mostra "positiva" de la normalitat entre les dues parts, una bona relació que, diu, ve de la Comissió Bilateral. Sobre la guerra a Ucraïna, ha reafirmat la seva condemna a la invasió russa, per la qual cosa ha compartit la seva solidaritat amb els afectats. "Cal més Europa que mai, cal posar tots els recursos per defensar Europa i els valors europeus", ha afirmat, i ha aprofitat per celebrar el paper de l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, el socialista Josep Borrell.