"Denunciarem el conseller Cambray davant la justícia si no compleix les sentències judicials", així ho ha afirmat el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa. "Quedarà inhabilitat i ja està" ha sentenciat en una entrevista al programa Cafè d'idees a La 2. Carrizosa ha carregat durament contra el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, i el Govern per "intimidar" les famílies que voldrien demanar també un 25% en castellà, com el nen de P5 de l'escola de Canet de Mar. "M'hauria agradat més que no hagués arribat als tribunals", ha expressat en referència al compliment de la presència de "les llengües" en l'àmbit escolar, adequant el percentatge de castellà "en funció de les circumstàncies socials". Ha posat d'exemple que a una escola de Santa Coloma de Gramenet s'hauria de fixar un percentatge en castellà inferior que a una escola d'Olot. Segons Carrizosa, la Generalitat no està aplicant un "percentatge raonable" segons les circumstàncies lingüístiques. I, davant d'aquesta situació, avala que els tribunals fixin el percentatge de classes en castellà.

Cap criteri pedagògic

El president de Cs al Parlament ha titllat d'"ultres" aquells que s'oposen a afegir una assignatura més en castellà a les escoles i argumenta que aquesta negació no respon a cap criteri pedagògic, sinó només a motivacions polítiques. "Quin enfonsament lingüístic suposa fer l'assignatura d'història en castellà?", ha preguntat, i després ha afegit que no s'està debatent el model lingüístic perquè aplicar el 25% només suposa fer una assignatura troncal en castellà, com podria ser història o matemàtiques. També ha destacat que l'argument que el castellà "s'aprèn al carrer o al cinema" no és vàlid, perquè no permet aprendre el registre acadèmic d'una llengua i no es pot assolir per part de les famílies catalanoparlants o castellanoparlants de "nivell cultural baix" un coneixement de la seva llengua "suficient i ampli en temes científics o humanístics". Ha emmarcat aquesta situació en un "règim totalitari". 

Per altra banda, Carrizosa ha negat que els estudiants catalans acabin l'ensenyament obligatori amb un nivell de castellà homologable als de la resta d'Espanya. L'ha definit com "una mentida moltes vegades repetida", i a més ha anunciat que aviat portaran al Parlament una votació per demanar a la Conselleria d'Educació que en faci unes proves homologables amb la resta d'autonomies. 

Nacionalisme 

Respecte a l'acte per part de Ciutadans el dia de la Constitució desplegant una bandera d'Espanya de 51 metres a les portes del Parlament, ha manifestat que això "no és nacionalisme", perquè segons Carrizosa la bandera espanyola representa a Catalunya "la llibertat, la democràcia, els drets de la gent, la Constitució espanyola" i no pas aquestes "derives pseudoautoritàries i ultranacionalistes" que patim en qüestions com ara la llengua. 

Finalment, ha parlat d'Esquerra Republicana i ha sentenciat que "si és un partit", sí que "és un moviment polític". I ha afegit que tot i que no pensen com Ciutadans, tenen les seves aspiracions, i ha instat els republicans que no facin "un parell de cops d'estat" com en el passat i demana que "respectin les lleis". 

 

Foto principal: El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa / ACN.