La polèmica desfermada per l’informe on es recomana l’Ajuntament de Sabadell que retiri alguns noms de personalitats espanyoles dels carrers de la vila ha arribat a The Times, el diari conservador londinenc, que n’ha fet notícia amb aquest títol: “Un ajuntament català vol esborrar els noms de Goya, Bécquer i Lope de Vega”.

El diari conservador no és gaire precís en la seva arrencada. “Els noms dels artistes espanyols històrics i dels herois nacionals podrien desaparèixer dels carrers de la ciutat després que un informe de l’ajuntament d'esquerres conclogués que la seva influència [dels personatges] havia fomentat la creació de la dictadura franquista”, diu al primer paràgraf.

L’informe esmentat, però, no diu res de tot això. Com, el mateix diari britànic recorda, l’informe atribueix el fet que aquestes personalitats tinguin carrer a Sabadell al “model franquista pseudo-cultural” que la dictadura volia imposar.

La corresponsal, Sarah Morris, es deixa anar seguint el que ha publicat el diari El Mundo, que és la seva font d’informació. Així, ridiculitza la iniciativa tot recordant que Goya, Bécquer, Calderón de la Barca o Lope de Vega “van viure centenars d'anys abans de la dictadura de dreta franquista”.

The Times explica que l’Ajuntament de Sabadell “el dirigeix una coalició que inclou els partits d'esquerres ERC i CUP [que] volen que Catalunya se separi de la resta d'Espanya i [que l’Ajuntament] doni suport a l'intent del Govern català de celebrar un referèndum vinculant d'independència l'1 d'octubre, que el govern central espanyol considera que viola la constitució”.