Els acords que ERC ha tancat a les diputacions de Tarragona i Lleida amb el PSC, que han deixat Junts fora del govern d'aquestes institucions, ha provocat un tens debat entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del grup de Junts, Albert Batet, durant la sessió de control al Parlament. El diputat de Junts ha retret que els republicans "no són de fiar" i que el president ha estat desautoritzat pel seu propi partit després d'haver impulsat un front comú del sobiranisme. "Demani al seu partit que rectifiqui, encara hi som a temps i faci una profunda reflexió: si val la pena aguantar aquesta agonia. La coherència té premi a les urnes", ha advertit Batet.

El diputat de Junts ha recordat que la setmana passada, després que ERC va perdre 300.000 vots i va quedar com a tercera força a les eleccions municipals, Aragonès va comparèixer a la Galeria Gòtica per reclamar un front del sobiranisme i l’independentisme, començant pels ajuntaments, i s’ha preguntat com pot ser que, mentre feia aquest anunci solemne, ERC negociava i signava acords amb el PSC a les diputacions de Tarragona i Lleida, "quan tenen una proposta de Junts damunt la taula, i a les dues diputacions hi ha una majoria independentista". "És aquesta la seva manera de refer la unitat?", l'ha interrogat.

 

Aragonès ha replicat recordant que Junts va pactar amb el PSC a la diputació de Barcelona després de les eleccions del 2019; ha aconsellat no dedicar-se a repassar una llista de retrets; i ha contrastat els acords a les dues diputacions amb l'elecció d'Anna Erra divendres passat com a presidenta del Parlament, que va comptar amb el vot d'ERC.

"No són de fiar"

L'explicació no ha satisfet Batet que en la rèplica ha tornat a carregar. “Vostè demana refer la unitat de l’independentisme i el seu partit fa el contrari. Tornem a veure, primer, que vostès no són de fiar, per això vam sortir del Govern, sempre diuen una cosa i en fan una altra, aquí i a Madrid; i, segon, que vostè és un president tutelat, desautoritzat i els primers que no el respecten i li fan perdre la credibilitat són els del seu partit", ha retret, a més de titllar el govern d'esgotat i ERC de "partit desesperat", per la qual cosa ha apuntat la necessitat de convocar eleccions.

Aragonès ha insistit que la seva crida al front democràtic obeeix a l'horitzó que es planteja el 23 de juliol, que pot ser molt greu, i ha replicat als retrets de Batet aconsellant-li que no pretengui traslladar a ERC la situació que té Junts. "No sé a casa seva el seu partit com funciona, però no intenti projectar les divisions, les ombres, les correccions sobre presidències del seu partit... sobre el meu. Al meu partit compto amb el suport i l'aval de tots i cadascun dels seus militants i dirigents. Les decisions de Govern les prenc jo i sempre tinc suport i estima del meu partit", ha reblat.

El PSC: pacte per a l'educació

La darrera crisi de Govern ha protagonitzat bona part de la resta d'intervencions de la sessió de control. El president del grup socialista, Salvador Illa, després de recordar els mals resultats en comprensió lectora dels nens català a Primària i el “malestar” de la comunitat educativa, ha ofert a Aragonès un “pacte català per a l’educació d’ampli recorregut”, aprofitant el relleu al capdavant de la conselleria. Ha advertit que hauria de ser un acord estructural,  i "obert a totes les formacions que s’hi vulguin sumar". Aragonès ha remès les propostes sobre aquest tema al ple monogràfic sobre educació.

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha demanat si els relleus a l'executiu comportaran un gir de 180 graus del govern o simplement es tracta de canvis davant la davallada electoral i ha reclamat “autocrítica” al Govern perquè “a partir del 23 de juliol no tindrà més remei que fer-la. Aragonès ha replicat que mantindrà el full de ruta previst per aquesta legislatura. “No faré un gir de 180 graus seria renunciar al que som i deixar pas a l’extrema dreta”, ha replicat, assenyalant les polítiques d’habitatge, defensa de la llengua catalana o l’estat de benestar.

També des dels comuns, Jéssica Albiach, s’ha referit a la remodelació de l’executiu. Ha atribuït la crisi de govern a una “rectificació” d’Aragonès i ha demanat si la substitució del conseller Josep Gonzàlez Cambray comportarà un gir de 180 graus en la política del  departament d’Educació. “Vostès encara formen part del govern de l’Estat, que ha portat a terme 5 remodelacions. Vol dir això que el seu grup a Madrid reprovi l’actuació dels seus ministres?”, ha replicat el president a la líder dels comuns.

Crítiques de Cs i PP

El president de Cs, Carlos Carrizosa, ha carregat contra el desplegament de l’Agència Tributària de Catalunya que, segons ha assegurat, el Govern va reactivar l’endemà del revés de les eleccions municipals en què ERC va quedar per darrere de Junts. “Volen vendre un altre cop l'emmirallament d’una estructura d’Estat”, ha retret, assegurant que l’Agència Tributària s’ha convertit en un “autèntic sismògraf del procés que detecta les tremolors d’ERC”. El president ha explicat que aquest desplegament es va aprovar per millorar la gestió tributària de l’administració.

També el president del grup popular, Alejandro Fernández, ha preguntat Aragonès sobre l’informe que situa Catalunya a la cua d’Espanya en comprensió lectora dels alumnes de Primària, que ha atribuït a “20 anys de polítiques nefastes”, imposades per dues "obsessions nacionalistes", com la immersió i la negoació de la cultura de l’esforç. “El seu sistema no funciona. És un model de rotund fracàs”, ha advertit. Aragonès ha atribuït la intervenció a una obsessió del PP contra el català. “En tot cas, li recomano que corri per tot el país. Catalunya és molt més diversa i plural. No es parlen dues llengües, se’n parles 359”, ha reblat.