L'exdiputat de la CUP i periodista Antonio Baños ha tornat a fer befa a través de Twitter sobre l'espai de negociació del Govern amb l'Executiu espanyol. Utilitzant la ironia, Baños ha afirmat que veu com "la taula de diàleg dona els seus fruits", després de conèixer que finalment Catalunya no serà seu de les agències espacials de l'Estat espanyol a les quals optaven Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat. L'exdiputat de la CUP ha reaccionat així a la decisió del Consell de Ministres, que ha escollit la ciutat de Sevilla com a destí de la futura Agència Espacial Espanyola, mentre que La Corunya albergarà l'Agència  d'Intel·ligència Artificial.

tuit baños taula dialeg
tuit baños taula dialeg

La decisió del govern espanyol

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va confirmar aquest dilluns durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres aquesta decisió del govern espanyol. Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat eren dues de les ciutats candidates a albergar l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial i l'Agència Espacial Espanyola, respectivament. Ambdues poblacions formaven part de les 35 candidatures provinents de 14 comunitats autònomes que havia rebut el Ministeri de Política Territorial. En concret, 14 d'elles es presentaven per acollir la primera seu i les 21 restants per a la segona.

Segons ha anunciat el govern espanyol, la candidatura presentada per la Junta d'Andalusia exposa una "excel·lent" seu a Sevilla valorada en 6,7 milions d'euros, que cediran a l'Agència sense cap cost per l'Ajuntament. Aquest espai, segons han argumentat, està totalment equipat i compleix tots els requisits demanats, comptant amb un "edifici singular i d'ús exclusiu" ja disponible. De fet, la ciutat andalusa aporta l'edifici del Centre de Recursos Empresarials Avançats (CREA) amb els equipaments necessaris i disponibilitat immediata per acollir aquest centre.

Per la seva part, l'Hospitalet de Llobregat va presentar el passat novembre la seva candidatura per acollir la seu de la futura Agència Espacial Espanyola, que hauria ocupat 3.000 metres quadrats. L'Ajuntament de la ciutat s'havia mostrat confiat amb la seva proposta, assegurant que complien tots els requisits sol·licitats. "És una oportunitat que cal aprofitar", va afirmar el primer tinent d’alcalde, Fran Belver, durant el ple en el qual es va aprovar presentar aquesta iniciativa, que va comptar amb el vot a favor de totes les formacions polítiques, menys el d’ERC, que es va abstenir.

Antonio Baños, irònic amb la taula de diàleg

L'exdiputat de la CUP Antonio Baños ja va utilitzar la ironia en una altra ocasió per mostrar-se crític amb la taula de diàleg. Així ho va fer en conèixer unes declaracions del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, on defensava l'autonomisme. "Veig que la taula de diàleg funciona", va escriure Baños en un missatge a les xarxes socials, titllant de "mandanga" la negociació entre el Govern i l'Estat espanyol.