La segona jornada del 18è congrés del Partit Popular ha transcorregut amb dos míssils impactant en la línia de flotació de l'oasi genovès. Dos membres del Comitè Executiu Regional del PP de Castella-la Manxa, Rogelio Pardo i Pedro García Hidalgo, han anunciat que presentarien la dimissió després de denunciar una "autèntica tupinada" en el recompte de vots en l'esmena sobre l'acumulació de càrrecs, que esmentava com a exemple el cas de la secretària general María Dolores de Cospedal.

La carta de dimissió del primer ha estat enviada aquest matí per correu electrònic al PP de la comunitat autònoma. Pardo ha justificat la decisió perquè considera "un frau democràtic" el recompte dels vots de l'esmena d'incompatibilitats presentada pel compromissari de Conca Francisco Risueño. Aquesta esmena era coneguda col·loquialment com "l'anti-Cospedal", perquè parlava explícitament de no permetre que compaginés el Ministeri de Defensa, la secretaria general i la presidència del PP a Castella-la Manxa.

García Hidalgo s'hi ha afegit més tard, anunciant-ho a través del seu perfil de tuiter.

Sobre això, compromissaris presents a la Ponència Política i d'Estatuts asseguren que es va votar fins a dues vegades més l'esmena perquè era a mà alçada i això generava dificultat en el recompte. Aleshores hi va haver xiulets i militants indignats, però l'esmena va ser tombada per 303 vots a favor i 328 en contra, més 8 abstencions. La qüestió és que hi havia més de 3100 assistents i el fet que només en quedessin 600 i escaig durant el debat de l'esmena denota cert desinterès, i no tant un front crític àmpliament consolidat contra Cospedal. 

Fonts de la direcció popular consultades per El Nacional ho justifiquen dient que Risueño no va citar Cospedal en la presentació de l'esmena, motiu pel qual alguns ho haurien aprofitat per resoldre conflictes territorials i locals sobre incompatibilitats de càrrecs. "Votaven pensant en el seu president, o en la secció de la província i comunitat", afirmen.

Rogelio Pardo, el denunciant, compta amb un ampli recorregut al partit: ha estat senador, diputat a les Corts de Castella-la Manxa, portaveu del PP a la Diputació Provincial de Conca, alcalde de Minglanilla (Conca) i delegat de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa a Cuenca, mentre Cospedal era presidenta de la comunitat autònoma. Es queixa en la missiva que "els afiliats i el Partit Popular es mereixen tenir uns dirigents que respectin la sobirania i la voluntat de les bases". 

El president Mariano Rajoy també refusa la polèmica i a l'entrada del conclave ha dit als periodistes que serà durant el seu discurs a les 18:00 hores quan desvelarà la composició del seu equip i si Cospedal continua com a secretària general. "Primer s'ha de dir a la gent", explicava Rajoy mentre es feia fotos i selfies amb els militants, acompanyat de la seva ministra fidel. Quan li han insistit sobre el tema, ha reblat: "Com plou!".