Salvador Illa ha entregat avui, definitivament, el relleu: la cartera de Sanitat. Després de prometre el càrrec aquest matí davant del rei Felip VI, la flamant nova ministra, Carolina Darias, s’ha desplaçat a la seu del Ministeri per a complir amb el protocol. Des d’allà, conscient que la situació del coronavirus continua sent complicada, ha fet una petició al conjunt de la societat espanyola: un “nou esforç col·lectiu” per fer front a la pandèmia i “minimitzar-ne” els danys. Ha advertit que es tracta d’una “guerra sense treva”, però, com Illa, s’ha mostrat convençuda que Espanya podrà derrotar el virus. No hi ha faltat la paraula "cogovernança", de la qual ha fet bandera La Moncloa.

A l’acte de traspàs de cartera —que no s’ha traspassat físicament pel coronavirus—, a més del sortint Salvador Illa, hi han assistit la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, el vicepresident segon Pablo Iglesias i la ministra Margarita Robles. I ha tingut lloc en un context encara molt preocupant, amb una tercera onada que fa pujar les estadístiques de contagis i morts i que comença a saturar els hospitals i les unitats de crítics d’aquests centres. Davant d’això, Carolina Darias ha apel·lat a “minimitzar els danys” del virus i “maximitzar” els beneficis de la vacuna. Una vacuna que també està patint els seus contratemps.

"Necessitem reduir la transmissió del virus i estic convençuda que ho aconseguirem", ha defensat la nova ministra de Sanitat, que ha afegit que "tenim les eines i la determinació" per a fer-ho. "Tenim una estratègia estatal, coordinació entre les administracions i el procés de vacunació en marxa", ha defensat. Per això, ha sentenciat, cal "un nou esforç col·lectiu". L'objectiu "prioritari i urgent", ha conclòs Darias, és "contribuir des de la cogovernança a gestionar la pandèmia i frenar la propagació del virus".

Illa: "Els moments més complexos"

Ha estat l'últim acte de Salvador Illa al Ministeri de Sanitat, a tocar de l'estació d'Atocha, des d'on agafarà un AVE per tornar a Catalunya a fer de candidat del PSC a la Generalitat. En el seu discurs de comiat, el dirigent socialista català ha admès que, al capdavant d'aquestes responsabilitats, amb una pandèmia global inesperada, ha passat "els moments més complexos" de la seva trajectòria política. No obstant això, ha posat en relleu "el valor del servei públic", i ho ha fet apel·lant a la memòria d'Ernest Lluch, "pare del sistema nacional de Salut". Si bé el coronavirus "ha canviat tots els plans", Illa s'ha mostrat convençut que Espanya serà capaç de derrotar definitivament el virus.