L'expresident d'ERC Josep-Lluís Carod ha fet una crida a no emmirallar-se en el tripartit PSC-ERC-ICV de cara a la formació del nou Govern, perquè creu que la societat catalana ha canviat molt.

"Avís per a navegants: tota anàlisi política ha de tenir en compte que la situació del país, el mapa electoral, els partits i els líders del 2003 no tenen res a veure amb ara, al 2021. No es poden aplicar solucions idèntiques per a realitats tan diferents!", ha indicat Carod, que va ser un dels artífexs d'aquell pacte.

El parer de Carod ha transcendit després que Gabriel Rufián ha apel·lat a un “front ampli d’esquerres” que predomini a la Generalitat, adreçant-se a la CUP i als comuns, i excloent Junts.

Ha estat durant el debat d'una moció d’ERC al Congrés dels Diputats, que demanava la negociació d’un referèndum a l’Estat. En aquest context, el portaveu republicà a Madrid ha defensat que “les esquerres independentistes i autodeterministes hem guanyat i sumem com mai”.

Això, ha continuat, “ens obliga, ens mandata, ens condemna a entendre'ns”. Com a força guanyadora d'aquestes esquerres, ha apuntat Rufián, ERC “assumeix el lideratge d’aquesta majoria”.

En aquest sentit, el dirigent republicà s’ha dirigit explícitament a “les senyories de la CUP i dels comuns”, però no a les de Junts, per “intentar i fer que les esquerres predominin en un front ampli al Govern de la Generalitat”.

Només ha tingut un missatge per a la candidatura de Laura Borràs, tot i que també sense citar-la: “Deixin de marcar-nos el ritme aquells que es pensaven que havien guanyat tant que es pensaven que el país era seu”. També ha avisat que “no som els criats de ningú”.

De totes maneres, la majoria de la qual parla Rufián amb ERC, CUP i Comuns només sumaria 50 diputats, lluny dels 68 que marquen la majoria absoluta.