L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, no ha assistit a la inauguració d’Arco com a protesta per la retirada de la instal·lació Presos polítics a l’Espanya contemporània de Santiago Sierra. Així, Carmena expressa la “màxima defensa de la llibertat de creació, expressió i exposició a la ciutat”.

En aquest sentit, considera que no pot quedar afectada la imatge internacional d’una ciutat “oberta, democràtica i creativa com és Madrid” ni admetre “cap retrocés” en la defensa dels drets fonamentals de la democràcia. No obstant, l’alcaldessa vol seguir mostrant el seu suport a Arco i la visitarà abans del tancament.

L'alcaldessa ja s'hauria pronunciat en contra de la decisió, que va qualificar ahir de "penosa" i "partidista" la mesura de la institució firal madrilenya de demanar la retirada de l'obra de Serra a la galerista Helga de Alvear i ha titllat de "molt greu "aquest fet perquè" cal tenir clar que la llibertat d'expressió és l'aire que respira una democràcia ". "No pot ser que una obra d'art es retiri per una consideració política partidista. L'art ha de viure amb la llibertat d'expressió", va comentar Carmena.