La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha inscrit aquest dimecres la negociació entre governs que reclamen ERC i JxCat en el marc de la comissió bilateral que ja recull l'Estatut de Catalunya, i ha advertit que els socialistes —tampoc el govern de coalició que sorgeixi d'una possible investidura— no hi parlaran d'un dret a l'autodeterminació que "no existeix".

Calvo, en declaracions al Congrés 24 hores abans de la reunió de les delegacions d'ERC i del PSOE, ha afirmat que la prioritat ara és la investidura perquè es pugui formar un govern "abans de Nadal", i després ja s'abordaran la resta de qüestions. "Primer cal investir el president, que ha de formar govern per començar a treballar a bon ritme, i després anirem veient les circumstàncies del dia a dia", i que "hi ha hagut proves més que suficients [de la voluntat] de tenir activada una comissió bilateral que l'anterior govern va menystenir".

Calvo ha insistit a situar la relació entre governs en el marc de la comissió bilateral que ja recull l'Estatut. "Nosaltres en l'anterior legislatura vam activar la comissió bilateral reconeguda a l'Estatut de Catalunya, i hem donat proves més que suficients de tenir una capacitat de lleialtat i diàleg amb tots els governs autonòmics de manera transversal i particularitzada", ha dit. 

El PSOE no parlarà d'autodeterminació

En tot cas, Calvo ha volgut deixar clars els "límits" del PSOE, que "són coneguts": "Nosaltres parlem dins de la Constitució i la llei i fem política per intentar entendre'ns amb els que no pensen com nosaltres", però "no existeix el dret d'autodeterminació perquè no hi és en la nostra legalitat ni en cap altra legalitat democràtica".

En aquest sentit ha reiterat: "El PSOE no parlarà d'autodeterminació perquè no és el nostre projecte i hi estem en contra". "No podem retrocedir a situacions que han estat viscudes i resoltes", i per tant "podem parlar de com està Catalunya en el marc constitucional del nostre país, però exactament igual que altres autonomies".