"M'agradaria molt que el Govern espanyol proposés un referèndum, perquè significaria que reconeix el dret d'autodeterminació, però realment, tal com està ara la situació, no ho veig factible", assegura la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Malgrat que considera que aquest escenari no és a prop, Forcadell explica també que es podria "parlar de tot", fins i tot dels temps del procés, sempre i quan el pròxim president de l'Executiu central proposés aquesta consulta.  

Ara bé, la presidenta, conscient de la realitat actual, considera que el Govern de Carles Puigdemont no ha d'esperar cap oferta i ha de seguir "amb el seu camí", confiant que Catalunya sigui a les portes de la independència en culminar la legislatura actual fixada en 18 mesos, un termini que el president va ratificar recentment en la seva entrevista a El Nacional

Eleccions generals

Davant la incertesa política a Espanya, Forcadell no ha volgut vaticinar si hi haurà o no noves eleccions. Tanmateix, ha fet un paral·lelisme recurrent amb l'atzucac català de fa dos mesos, sobre el qual ha recordat que "a Catalunya vam tenir president dues hores abans que es complís el termini", pel que "tot està obert i tot pot passar". A més, la presidenta ha assegurat que apostarà pel diàleg i la cordialitat entre les institucions catalanes i les de la resta de l'Estat. Així ho va fer, felicitant Patxi López en el seu nomenament com a president del Congrés i així ho farà, "sigui qui sigui" el pròxim president del Govern.