Nova polèmica del cas Jorge Fernández Díaz. El Ministeri de l’Interior espanyol va investigar Carme Forcadell i el seu entorn familiar, així com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'any 2013 i dins d’una estratègia dissenyada per combatre l’independentisme.

Segons diversos informes policials avançats aquest dijous per Ràdio Barcelona, la Policia va realitzar dossiers per mirar de criminalitzar la cúpula de l’ANC, entre els quals, la seva dirigent de llavors i actualment presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el seu marit, els seus dos fills i els seus dos germans. La investigació s’hauria centrat en les propietats familiars i els comptes corrents de l’ANC.

L’informe, elaborat pels serveis de Seguretat de l’Estat, afirma que "des que Jordi Pujol va arribar al poder el 1982, es calcula que només les associacions separatistes camuflades sota diferents denominacions han rebut uns 20.000 milions d’euros", sense documentar ni acreditar aquesta quantitat.

Així mateix, els redactors anònims del document indiquen que segons “diverses fonts” s’hauria descobert que alguns membres de l’ANC havien format part de Terra Lliure o bé col·laborat amb ETA, i tot, sempre segons l’informe avançat per la cadena Ser, subvencionat des de la Generalitat de Catalunya.

L'informe, a més, està replet de ressenyes de les persones investigades, en les quals surten fitxes policials, entre elles de la família de Forcadell.

La presidenta del Parlament ja va dir ahir a Twitter –quan encara no tenia constància que ella fos un dels objectius de la conspiració– que "serem implacables davant d'actituds il·legals. El compromís amb la lluita contra la corrupció és ferm, clar i contundent".

Avui, encara ha estat més contundent i ha assegurat que "estic absolutament tranquil·la perquè, per molt que rasquin, només trobaran famílies normals que van decidir implicar-se per una idea" i ha carregat contra aquestes actuacions per tractar-se del "respecte a la llibertat ideològica, d'expressió i d'associació".

Contra l'ANC i els partits sobiranistes

Aquesta nova entrega d'informació arriba a tres dies de les eleccions generals i, segons el director de Público, Carlos Enrique Bayo, això no és tot. Encara queden més sorpreses que aniran veient la llum a poc a poc. 

A més, a això s'hi ha de sumar el fet que l'ANC no era el seu únic objectiu. Per exemple, un altre propòsit que tenien era "fer que a CDC estigui al capdavant del partit algú que freni tot el procés sobiranista i s'oposi, fins i tot, a la coalició amb Esquerra per tirar endavant aquest procés", ha explicat.

Bayo afegeix que no només pretenien fer caure les principals formacions polítiques independentistes o partidàries del dret a decidir, sinó que també anaven "contra tots els dirigents del moviment dels ajuntaments independentistes", com alcaldes actius en el procés.

Què diu el document?

En el document, també es defineix l'ANC com una entitat formada per 30 persones que té com a objectiu la independència de Catalunya amb l'ajuda de CiU i afirma que la federació nacionalista subvencionava mitjans de comunicació perquè fessin propaganda a favor de la independència. I diu:

L'Assemblea Nacional Catalana és un verdader entramat perfecte dissenyat per arribar a tots els racons de Catalunya amb un sol objectiu: crear un enorme teixit social que advoqui per la independència.

Sota l'aparença d'una organització privada dirigida per persones impecables, ens trobem amb dirigents a l'ombra amb un passat simpatitzant o relacionat directament o indirecta amb bandes armades com Terra Lliure i ETA. Tot això subvencionat per la Generalitat de Catalunya.

L'Assemblea, al final, actua com el braç executor de les consignes sobiranistes per mitjà d'una xarxa de persones, campanyes i associacions que sembren dia a dia la llavor independentista.