Els màxims organismes de control del sistema judicial espanyol s’han desplegat avui a Barcelona en l’acte de lliurament de despatxos dels nous jutges. Un acte que es fa cada any però que enguany té un context completament diferent amb l’aplicació del 155 i amb part del govern a la presó i l’altra part a l’exili, i pendents d’un judici per un delicte de rebel·lió.

Amb la vista posada en el magistrat Pablo Llarena, que avui ha vingut a l’acte i ha estat una de les atraccions de l’acte pels seus mateixos col·legues, Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, ha fet una defensa aferrissada del sistema judicial amb discursos com “els jutges i magistrats, des del més ferm respecte a la legalitat, amb gran professionalitat i entrega estan defensant l’estat de dret davant qualsevol pretensió de menystenir-lo”. "Aquesta és la nostra missió", ha afegit.

Lesmes s'ha dirigit als nous jutges com a "peça fonamental per garantir la pau social i la seguretat jurídica, sense la qual no seria possible el desenvolupament d'una societat moderna".

El president del poder judicial espanyol no ha amagat el moment actual i l'ha qualificat de complicat per als jutges: "Els vostres companys estan responent amb la necessària fermesa als desafiaments que se'ns estan presentant en uns moments especialment convulsos i complicats". "Sou la veu de la llei, que expressa la voluntat de la majoria en un estat democràtic com el nostre", ha conclòs.