El periodista i escriptor britànic, John Carlin, ha assegurat que l'exhumació de Franco explica moltes coses de com es troba actualment la democràcia i la mentalitat espanyola. Carlin ha assegurat en una conversa a Catalunya Ràdio, que s'ensenya "molt poc" la Guerra Civil i la dictadura franquista a les escoles, fet que provoca que encara hi hagi "molta ignorància".

"Els altres grans tirans del segle XX no se'ls ha tractat així. Alemanya demana disculpes cada dia pel nazisme", afirma el periodista. Carlin també explica que a al país espanyol, la gent és incapaç de tenir una visió neutral i totalment imparcial" i  que a altres països "la història uneix la gent", però a Espanya "divideix". "No hi ha cap batalla que unifiqui al país", afegeix el britànic.

Carlin ha destacat que l'exhumació ha tingut molta repercussió, inclús assegura que més que la sentència al procés, als mitjans d'Anglaterra, França, Alemanya i l'Amèrica del Sud, però que la majoria s'han quedat perplexos i astorats quan veien gent que cridava "Viva, Franco". "Sobretot a Europa es veu d'una manera horrorosa", diu l'escriptor.

Amb tot, Carlin conclou que encara hi ha molta presència franquista a l'Estat espanyol i als seus carrers, fet que demostra, segons el periodista, que "Espanya no és una democràcia consolidada".