El diputat de la CUP Carles Riera ha afirmat aquest dissabte que el PSOE podria ser un actor que intenti propiciar una segona transició a Catalunya, i que hi ha el perill que actors polítics catalans instrumentalitzin l'independentisme a favor d'aquesta segona transició que, segons ell, en el millor dels casos seria una possible reforma autonòmica.

En una entrevista de TV3, recollida per Europa Press, també ha desconfiat de l'acostament dels presos polítics a presons catalans perquè, segons ell, no significa que les coses vagin bé: "Amb una mà diuen que apropen els presos i amb l'altra el govern del PSOE diu que modificarà la rebel·lió en casos en què no hi hagi violència".

En relació a l'incident entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'ambaixador d'Espanya als Estats Units, Pedro Morenés, a Washington, Riera ho ha qualificat d'"un acte de menyspreu a un país, al seu president i a les seves institucions", i ha dit que és totalment intolerable.

Ha assegurat que la trobada entre Torra i Sánchez s'ha de produir en termes bilaterals, i ha insistit que Torra plantegi al president de l'Executiu central un diàleg amb negociació per poder exercir el dret a l'autodeterminació.

En aquest sentit, ha asseverat que hi ha un canvi de Govern però no un canvi de règim: "El problema no ho tenim amb qui governi, ho tenim amb la naturalesa del règim del 78 i amb la seva cultura nacionalista".

Riera ha reiterat que "no hi ha un altre camí que el de la unilateralitat", davant la negativa de Sánchez al referèndum pactat, i ha afirmat que han d'esperar al fet que es tornin a donar les condicions internes i objectives per materialitzar la república.

Per al diputat de la CUP, el factor decisiu que farà decantar la situació cap a un costat o un altre és la mobilització popular, encara que ha assegurat que les institucions també tenen un paper clau per construir "sobirania i un estat des d'ara".