El president català, Carles Puigdemont, ha sortit de la presó de Neumünster després de sufragar la fiança de 75.000 euros. Ahir la justícia alemanya va decidir deixar el president en llibertat i va descartar el delicte de rebel·lió. El president ha sortit del centre penitenciari on està internat, situat a la regió de Schleswig-Holstein, un cop ja ha sufragat la fiança de 75.000 euros amb fons de la Caixa de Resistència.

Puigdemont ha rebut l'ordre d'alliberament a les 11:14 hores, segons ha informat la fiscalia alemanya, i ha sortit de la presó minuts abans de les 14 hores.

 

 

"El president català Carles Puigdemont ha demostrat al Fiscal General de la regió de Schleswig-Holstein durant el transcurs d'aquest matí la realització d'una fiança per la quantitat de 75.000 euros", resa el comunicat de la Fiscalia, que detalla que "l'ordre d'alliberament immediat s'ha ordenat a les 11:14 hores al centre penitenciari de Neumünster".

A la sortida de presó, esperaran a Puigdemont diputats de JxCat, ERC i Demòcrates. Asistiran Ernest Maragall, Gerard Gómez del Moral, Antoni Castellà, entre d'altres representants polítics.

Ahir l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein va descartar el delicte de rebel·lió en la petició d'extradició a l'estat espanyol de Puigdemont i li va imposar llibertat sota una fiança de 75.000 euros. Amb la decisió del jutge, ara només queda que l'alt tribunal de la regió decideixi si l'extradita pel delicte de malversació, sobre el qual encara no s'ha pronunciat. En aquest supòsit, si finalment el president fos extraditat, només podria ser processat per aquest delicte.

preso Neumunster Alemanya Puigdemont ACN

La presó de Neumünster, en què Puigdemont ha passat dotze nits empresonat preventivament. / ACN

La sortida de Puigdemont de la presó és un autèntic terrabastall per a la justícia espanyola en la mesura que contradeix les decisions judicials del jutge Llarena, que en seu relat exposava l'existència d'una "violència" que no ha estat apreciada per les autoritats judicials d'Schleswig-Holstein.

L'alliberament, bofetada a la justícia espanyola

Puigdemont surt de la presó després d'una decisió que ha estat rebuda amb estupefacció a la cúpula política i judicial de l'estat espanyol.

El president va ser detingut el passat diumenge 25 de març poc després de creuar la frontera entre Dinamarca i Alemanya pels cossos policials alemanys. Puigdemont havia estat seguit mitjançant un geolocalitzador al seu cotxe que li havia col·locat el CNI, fet que ara està essent investigant per les autoritats belgues.

Puigdemont va ser enviat a la presó de Neumünster de forma preventiva, on ha passat dotze nits empresonat. Ara, el president ha quedat amb llibertat sota fiança, a l'espera que el jutge decideixi si l'extradita per malversació de fons públics.