El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat en una entrevista amb el setmanari suís Schweiz am Wochenende que Catalunya comença a ser reconeguda com a país a nivell internacional, i que en aquest sentit "la independència cada dia és més a prop".

"Catalunya no és independent des d'un punt de vista administratiu. Però avui dia és reconeguda a tot el món com un país. Gent de tot arreu sap qui som. I la presa de consciència és una etapa preliminar del reconeixement formal. Som en una fase de transició. Abans que puguem ser reconeguts de iure, hem de ser reconeguts de facto. És una manera de fer. La qüestió de quan serem independents formalment no la plantegem. Ja som independents, encara que no del tot. L'economia catalana depèn cada cop menys de l'espanyola. La inversió augmenta, l'economia creix. Som competitius a nivell internacional. Som en un estat d'independència en moviment", ha indicat.

"Catalunya és avui dia més independent que fa un any i mig. I d'aquí a un any serem encara més independents", ha pronosticat.


Puigdemont creu que "si fos possible asseure's amb el govern espanyol aquesta [el fet que hi hagi la meitat de catalans que voldria separar-se] seria una qüestió que s'hauria de posar sobre la taula. Com organitzem un referèndum". "A Montenegro s'ha fixat un mínim del 55%. Això és acceptable. Sempre estàvem disposats a discutir-ho. Ho vaig suggerir diverses vegades a l'aleshores president Rajoy. Li vaig preguntar 'quina majoria seria suficient per l'Estat espanyol?'", ha comentat.

La família de Puigdemont

Preguntat per si no voldria que la seva família l'acompanyés a Brussel·les, Puigdemont ha explicat que n'ha parlat amb la seva dona i diu: "Estem d'acord en el fet que no podem prendre cap decisió en aquesta situació provisional" i remarca que "si tots som absolts, tornaré a Catalunya. No sabem què passarà". 

El president ha confessat que les seves filles "estan en una edat en què s'assabenten de tot, però encara no ho entenen tot" i afegeix: "Saben per què soc a l'exili i per què els meus companys estan detinguts, però no ho entenen del tot. És normal, són criatures. Troben a faltar el seu pare i tenen por. És comprensible".

L’entrevista de Puigdemont s’ha publicat a un total de 10 diaris suïssos. Entre ells hi ha el Schweiz am wochenende, Luzerner Zeitung, Aargauer Zeitung, Tagblatt i Basellandschaftliche Zeitung.