L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, ha assegurat que el president "es menjarà els torrons a Bèlgica", en una entrevista al programa El suplement de Catalunya RàdioL'advocat ha afirmat que Puigdemont està decidit a tornar, tot i que podria ser empresonat immediatament si trepitja l'Estat espanyol. L'advocat, personalment, recomana valorar bé la situació: "És una decisió política que s'haurà de prendre en els propers dies". Ha afirmat que la investidura de Puigdemont seria difícil perquè l'Estat està disposat a tot i Institucions Penitenciàries o el jutge instructor podrien interferir, per la via judicial, a l'acte d'investidura o en votacions transcendentals al Parlament.

Cuevillas ha afirmat que, en teoria, Puigdemont podria viatjar sense problemes a altres països, però que no ho recomana, perquè el govern espanyol podria reactivar l'ordre europea de detenció. Malgrat tot, Alonso ha considerat "un encert" la marxa de Puigdemont a Bèlgica, perquè ha servit per evitar l'empresonament, per reforçar-ne la visibilitat i per donar ressò a la lluita de Catalunya. Ara bé, també ha recordat que si el president no torna al país, l'acusació no prescriuria fins d'aquí 20 anys, "quan els seus pares ja no hi seran".

Alonso Cuevillas ha afirmat que l'ha sorprés la velocitat amb què ha augmentat el nombre d'imputacions per rebel·lió i ha qualificat la iniciativa judicial com "la primera de les reaccions de l'Estat a les eleccions". Cuevillas ha afirmat que "més que investigar es construeix una acusació", perquè opina que no s'ha produït rebel·lió perquè no hi ha ni aixecament ni violència. L'advocat ha explicat que "em consta que els jutges estan construint un debat sobre aplicar als independentistes el principi de l'organització criminal, i això faria que ho agrupessin tot en un sol cas". Però apunta que si ho fessin així haurien d'incloure al sumari tots els alcaldes, tots els implicats en el cas... "Si les manifestacions formaven part de la rebel·lió, haurem d'anar dos milions de persones a declarar a l'Audiència Nacional", ha conclòs.

Cuevillas ha afirmat que les lleis processals espanyoles són impecables, però no es compleixen. Ha criticat la causa del jutjat núm. 13, que a partir d'una denúncia del cas Santi Vidal ha anat investigant gent que no té res a veure amb Vidal, a qui no han ni pres declaració. "Les regles jurídiques ja les han traspassat totes", ha afirmat, i ha destacat que Europa ja ha denunciat la manca d'independència judicial a l'Estat espanyol.