L'Ajuntament de Madrid capitanejat pel popular José Luis Marínez-Almeida s'ha afanyat a confirmar que compliran les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) que obliga a recuperar les nomenclatures d'alguns dels carrers que es van modificar sota l'alcaldia de Manuela Carmena. Entre els noms que retornaran als carrers de la capital espanyola trobem General Millán Astray, fundador de la Legión, Hermanos García Noleja o Caídos de la Division Azul

Prop de mig centenar de carrers recuperaran els seus antics noms que referenciaven als símbols i les narratives franquistes. Tot i això hi ha alguns que hauran d'esperar a una nova resolució del TSJM, com és el cas dels carrers anteriorment anomenades Doctor Vallejo Nájera o Camandante Zorita. 

La resolució del tribunal ha caigut a plom sobre el debat en el ple de l'Ajuntament. A Vox li ha faltat temps per exigir a l'Ajuntament que "acati immediatament" el que dicta el TSJM i ha demanat que es compensi econòmicament als veïns i les empreses afectats pels canvis de nomenclatura. El govern popular s'ha mostrat a favor de la proposta dels ultradretans menys pel que fa a la compensació econòmica. El regidor del PP Borja Fanjul ha explicat que és "difícil de quantificar" els danys perquè "caldria demostrar causalitat directa entre el perjudici econòmic i el fet d'haver canviat el nom", segons recull Efe. 

Per la seva banda, Ciutadans s'ha quedat un discret segon pla i s'han limitat a assumir que "no queda una altra que acatar la sentència". 

Esperança en un futur antifranquista

La guerra cultural per blanquejar el règim fa temps que dura pels carrers de la capital d'Espanya. L’estira-i-arronsa entre aquells que volen homenatjar la dictadura franquista i els que volen fer-la fora de l'espai públic no acabarà amb les sentències del TSJM, segons ha assegurat el PSOE en ple de l'Ajuntament. Els socialistes ha advertit que "sense cap dubte" en el futur aquests carrers tindran altres noms sense tints franquistes, gràcies a la Llei de Memòria Històrica​ i malgrat el rebuig de PP i Vox, als quals ha acusat d’"anar en contra del sentit del temps i de la democràcia".

Des de Más Madrid han sentenciat que amb aquest moviment el govern municipal de Madrid "només busca fer soroll" i han lamentat que l'únic propòsit que mou a la dreta madrilenya als carrers sigui exaltar "altres coses que no la democràcia". La regidora de Más Madrid Pilar Sánchez ha remarcat que el seu grup "està orgullós" de què durant el mandant anterior es canviés el nom de 46 carrers per deixar fora del nomenclàtor "el racisme, el feixisme i la dictadura". 

 

Imatge principal: Imatge del carrer madrileny Caídos de la División Azul / Google Maps