El president Carles Puigdemont ha reclamat aquest dijous a Ginebra el "respecte i el reconeixement de la comunitat internacional" per poder exercir el dret a l'autodeterminació de Catalunya de forma democràtica i pacífica.

En declaracions a la premsa després d'un discurs al Fòrum Crans Montana, Puigdemont ha dit que "és el moment de reivindicar el dret a l'autodeterminació com a eina de pau que permet evitar conflictes".

"No és just que només pugui optar a ser reconeguts en aquest dret països que hagin engegat guerres o que s'hagin matat entre ells, va al revés, els que tenim un compromís profund a exercir-lo de manera democràcia, no violenta, inclusiva i pacífica hem d'obtenir el respecte i reconeixement de la comunitat internacional", ha dit.

Segons Puigdemont, el govern espanyol té "un problema seriós" quan intenta "justificar" al món que té "presos i exiliats".

A continuació es pot consultar el discurs íntegre del president Puigdemont:

Pressions

De la seva banda, el president del Fòrum Crans Montana, l'ambaixador Jean-Paul Carteron, ha assegurat  que és "extremadament greu" i "inadmissible" que a la UE del segle XXI hi hagi "presos polítics i exiliats". En la seva intervenció al Fòrum, Carteron ha admès pressions per la presència de Puidemont a l'acte. "No agrada a tots els que m'han enviat correus electrònics durant la nit. Però sóc un ciutadà suís, en un país lliure que es diu Suïssa, aquí sóc a casa meva i faig el que vull", ha dit, despertant els aplaudiments de l'audiència, on hi havia líders internacionals.

Carteron, un dels fundadors del Cercle d'Ambaixadors de París, ha assegurat que respecta Puigdemont, a qui ha qualificat d'home "honorable". "Per les seves idees, el senyor Puigdemont és perseguit, i això és una qüestió que demano reflexionar", ha remarcat. Carteron ha defensat que  "no ha matat ningú ni ha posat bombes", i que simplement "va complir la seva missió igual que altres polítics del món que lluiten per les seves idees". 

Abans de participar al Fòrum, Puigdemont s'ha reunit amb el president d'Armènia i altres dignataris internacionals.