El president Carles Puigdemont ha estat entrevistat pel diari L'Indépendent de Perpinyà a la Casa de la República de Waterloo. Puigdemont ha carregat contra Manuel Valls, candidat de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona. Entre altres coses ha afirmant que "no sap gairebé res".

Puigdemont considera que Valls hauria de ser més humil i menys arrogant. En primer lloc apunta que no es pot considerar que el sobiranisme català sigui un moviment populista ni un nacionalisme clàssic. Puigdemont assegura que si Catalunya és líder en economia, en recerca, en cultura, en salut i en esport, ho és gràcies al tarannà dels catalans.

Puigdemont recorda que Valls ha fracassat com a polític a França i ha demanat que s'escolti als catalans abans de parlar, i que no dissenyi receptes des de a prioris basats en la ignorància de la realitat profunda del país.

L'únic que pot substituir el referèndum de l'1 d'octubre i la proclamació d'independència és un referèndum pactat amb l'Estat

Puigdemont s'ha mostrat disposat a obrir una negociació amb l'Estat sempre que condueixi cap a un referèndum d'autodeterminació: "Si el govern del PSOE tingués el coratge que mai no ha tingut un govern espanyol, és obvi que les institucions catalanes i el poble de Catalunya correspondrien". Ha afirmat que es podria replantejar la declaració d'independència només en aquest cas: "L'únic que pot substituir el referèndum de l'1 d'octubre i la proclamació d'independència és un referèndum pactat amb l'Estat". Puigdemont ha afirmat que aquesta és l'única possibilitat de solució pactada i no pas "estatuts d'autonomia ni reformes constitucionals".

Puigdemont tria Perpinyà

En la mateixa entrevista, Puigdemont es decanta per Perpinyà en una hipotètica opció de triar entre la ciutat francesa o la casa de la República a Waterloo. Perpinyà "és casa", afirma el president.