Mentre a la banda dreta del mapa, els partits unionistes -PP, Cs i VOX- celebren l'avançament electoral que ha anunciat Pedro Sánchez aquest divendres, l'independentisme -JxCat i ERC- ho consideren un error, una submissió a les pressions dels convocants de la manifestació de Colón de diumenge passat. 

Ras i curt, el president Puigdemont ha piulat que "Es veu que sí, que el PSOE també es manifestava a Madrid demanant eleccions anticipades".

Per part d'ERC, l'històric diputat al Congrés, Joan Tardà, ha estat més extens, però l'essència de les seves paraules ha estat la mateixa, que Sánchez s'equivoca. " És un error que el govern espanyol s’hagi plegat a l’ofensiva del seu propi partit i de la dreta i ultra dreta espanyoles", en referència als atacs que l'encara president espanyol ha rebut darrerament per part dels barons del PSOE. 

Tardà ha fet aquesta intervenció a les portes de la Ciutat de la Justícia, on aquest matí ha declarat Roger Español, que va perdre un ull arran de les càrregues policials de l'1-O. Aprofitant aquest acompanyament, Tardà ha deixat clar que "al feixisme se'l combat a les urnes i al carrer, no ens atemoriran a través de la repressió". En la mateixa línia s'ha expressat el seu company de files Gabriel Rufián, que ha reivindicat ERC com "el dic contra el feixisme". 

Manuel Valls ha escombrat cap a casa, vinculant les eleccions generals amb les municipals. El candidat de Cs a Barcelona ha fet una crida a "frenar populismes i separatismes". 

I VOX? Doncs exultants.