"Si hi ha una única llista, hi donaré suport, si cal hi participaré". Així ho ha explicat el president Carles Puigdemont en una entrevista amb The Irish Times. "Crec que és interessant que el procés català tingui una veu al Parlament Europeu, que posi a l'agenda europea el dret a l'autodeterminació", ha exposat.

"És important participar directament a les eleccions europees i poder dir 'aquest és un tema europeu, que fa referència als valors fonamentals d'Europa; que necessita una solució política i que afecta a tots els països europeus'".

the irish times

El diari irlandès es fa ressò de la recent presentació de la Crida Nacional i assegura que l'objectiu és "recolzar el suport a la independència i treballar per la unitat dins el moviment". Puigdemont ha exposat que "l'Estat espanyol té alguna esperança de divisió catalana per ser més forts contra nosaltres".

Així, el president ha aprofitat per explicar, una vegada més, que la Crida és "un intent de crear un espai heterodox i no ideològic, per crear condicions més còmodes per a les parts i compartir el mateix objectiu. Per facilitar l'adhesió, si no els partits, els votants".

"Esperem l'absolució"

Preguntat pels judicis, Puigdemont ha assegurat que "esperem l'absolució". "L'única prova d'un judici imparcial és l'absolució" i ha afegit que "no hi ha cap delicte de rebel·lió, ni malversació de fons, ni ús de la violència per organitzar un referèndum". El líder català ha reiterat que "és una construcció política" i que "Espanya no és una democràcia plena. Hi ha presos políticos i no hi ha una veritable llibertat d'expressió".

Sobre les possibles mobilitzacions que hi puguin haver arran del judici, el president ha comentat que pretén "mantenir el moviment català d'una manera no violenta". "Per descomptat hi ha un risc elevat de generar desil·lusió a la societat si els nostres dirigents són condemnats diversos anys a la presó".

Puigdemont ha exposat durant l'entrevista que les relacions sota el govern de Pedro Sánchez havien millorat, tot i això, s'ha mostrat decebut pels pocs detalls que ha fet el president del govern espanyol sobre el procés català. "Quan vaig preguntar a Pedro Sánchez pel projecte polític per a Catalunya, no va dir res concret i aquesta és encara ara la posició. Res concret, malgrat alguns anuncis", ha detallat.

El líder català també ha volgut diferenciar el moviment independentista català d'altres nacionalismes europeus. "El nacionalisme català és intrínsecament proeuropeu i sempre vinculat a la modernitat". "El nostre moviment nacional no es basa en elements ètnics. És impossible descriure ètnicament qui és o no és català. Estem orgullosos d'això. Som el resultat d'unes onades de migració constants". I ha conclòs "ser català no té res a veure amb la sang o la terra, sinó en voler ser català. És una identitat moderna".